Az oroszok miatt főhet majd a Danubius feje?

Vágólapra másolva!
Újabb csúcsnegyedévről számolt be a Danubius, a hotellánc gördülő bevétele és EBITDA-ja is soha nem látott magasságba kapaszkodott. A hotellánc minden régióban növelte bevételét, igaz a magyar és cseh szegmensekben ez már nagyrészt a forint gyengülésének volt köszönhető. A Danubius eddigi teljesítménye kiváló, a jövőt illetően azonban az orosz-ukrán vendégek esetleges elmaradása kockázatokat hordoz.
Vágólapra másolva!

Jót tett a forintgyengülés a Danubiusnak

A bevételek szintjén újabb 3 százalékos növekedést produkált a Danubius a második negyedévben, így az elmúlt egy év teljesítményét lefedő gördülő adat új, soha nem látott magasságokban tartózkodik. A szép teljesítményt árnyalja, hogy az euróban kimutatott bevétel stagnált, vagyis a hotellánc sokat köszönhetett a forint gyengülésének.

Minden egyes régióban bevételnövekedést ért el a Danubius, igaz a magyar és cseh szállodáknál ezt teljes egészében a forint gyengülésével magyarázhatjuk. A szlovák és román hotelek azonban euróban számolva is szép bővülését értek el, amiben szerepe lehet a foglaltsági szintek és átlagos szobaárak emelkedésének.

Forrás: Investor.hu

Csehországban viszont már csökkent a foglaltság az év első felében, ezt azonban nagyrészt technikai tételekkel magyarázhatjuk. Tavaly ugyanis a Hvezda Hotel beruházási munkák miatt zárva volt, így a kiadható szobák száma is alacsonyabb volt a mostanihoz képest. Ha nem a foglaltságot vizsgáljuk, hanem azt, hogy mennyi volt a kiadott szobák száma az időszakban, akkor már szép növekedést láthatunk.

Elmaradoznak az orosz turisták

Az Oroszországból, Ukrajnából és Kazahsztánból a cseh szállodákba érkező vendégek száma mindenesetre kismértékben csökkent a negyedévben. A kilátások ráadásul egyáltalán nem kedvezőek, hiszen a csehországi vendégbevételek fele érkezik orosz és ukrán vendégektől, Magyarországon pedig a bevételeknek nagyjából tíz százalékát adják. Az Oroszországból érkező vendégéjszakák számának növekedése ráadásul jelentős részét tette ki még mindig a hazai bővülésnek.

Bár a költségek is emelkedtek, mégsem akkora mértékben, mint a bevételek. A profithányad így kismértékben szintén feljebb került, aminek hatására az értékcsökkenés előtti üzemi eredmény (EBITDA) értéke közel 4 százalékkal hízott. Mivel a Danubiusnál a jelentős, devizás hitelállomány miatt ez a profitsor tekinthető befektetői szemmel a legfontosabb teljesítménymutatónak, az továbbra is igen kedvező, hogy a 12 havi gördülő adat új csúcsra kapaszkodott.

Forrás: Investor.hu

Az adózott eredmény 20 százalékos esését legnagyobb részben pont a devizás hitelek időszak végi átértékelése miatti veszteség magyarázza, ennek emiatt nem is tulajdonítanánk olyan fontos szerepet.

A menedzsment idén szeretné tovább növelni a bevételt, ami az év első felében látottak alapján teljesíthető tervnek tűnik. Az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása azonban jelentős kockázat a Danubiusra nézve, hiszen ha lassul az orosz gazdaság, és gyengül a rubel, azzal elmaradhatnak a bevételből észrevehető részt kihasító orosz vendégek. A helyzet kezelésére azonban terveket dolgoztak ki, bár részleteket ezekkel kapcsolatban nem árul el a vállalat.

Összességében kedvező képet fest a Danubiusról a cég második negyedéves gyorsjelentése. A gördülő bevétel és EBITDA is új csúcsra futott, így az árfolyam emelkedése előtt még bőven van tér, figyelembe véve a hotellánc értékes ingatlanvagyonát.

A jövőt illetően viszont már látszanak kérdőjelek, az orosz vendégek kiesése valóban érvágást jelenthet a szállodának. Mivel azt egyelőre nehéz látni, hogy milyen mértékű lehet a kiesés mértéke, és hogy azt sikerül-e a vállalatnak más régiókból pótolnia, az orosz-ukrán konfliktus egy potenciális kockázatként nehezedhet az árfolyamra a következő hónapokban.

Mindenesetre a részvény 2,8 százalékos plusszal reagált a hétfői kereskedésben az eredményekre.

A Danubius árfolyama Forrás: Investor.hu, AmiBroker