Dinamikusan nő a lakáshitelezés

Vágólapra másolva!
Mintegy hat évvel a lakáshitelezés összeomlása után a háztartások és a bankok is kezdenek visszatérni a lakáshitelekhez - derül ki az Otthon Centrum Hitel Center legújabb statisztikáiból.
Vágólapra másolva!

Az idei év első hat hónapjában 57 százalékkal nőtt a háztartásoknak kihelyezett lakáscélú hitelek szerződéses összege, az előző év azonos időszakához képest. A dinamikus növekedés a hitelkamatok csökkenésének és a lakáspiac fellendülésének az eredménye.

Visszatérő bizalom

"Egyértelműen látszik, hogy lassan kezd visszatérni a háztartások bizalma a lakáshitelezési piacon” – mondja a friss adatokkal kapcsolatban Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) ügyvezető igazgatója, aki szerint a tendencia találkozik a bankok növekvő hitelezési kedvével.

Alacsony bázis

Bár a hitelezési aktivitás még messze van a válság előtti szinttől - a gyors növekedés részben a rendkívül alacsony bázisnak köszönhető -, a trendek bizakodásra adnak okot.

A hitelfelvételi kedvet az éledező lakáspiac is erősíti, az árak 2008-ról 2013-ra 15-20 százalékkal csökkentek, de az árcsökkenés tavaly megállt, így egyre többen szánják rá magukat ingatlan vásárlásra.

Kedvező hangulat

A kedvező hangulatban nőtt a hitelből vásárlók aránya is. Amíg az elmúlt években csak az ingatlanvásárlások 10-15 százalékát finanszírozták hitelből, az első félévben ez az arány az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalatai szerint 20 százalék körülire nőtt.

Trendforduló az árakban

Az Otthon Centrum Hitel Center által folyósított hitelek esetében tavaly az átlagos hitelösszeg 6 millió Forint körül mozgott. Ez ebben az évben, az év elején 6,5 millió volt, de az utóbbi pár hónapban már a 7 milliós szintet is átlépte.

Zöld hitelek

A hitelcélok között egyértelműen a lakásvásárlás vezet. A felújításra felvehető hitelek is egyre inkább keresettek, egyre többen érdeklődnek a „zöld hitelek” iránt is, amivel lakásuk, házuk energiahatékonyságát tudják javítani.