Hétmilliót fizet az állam egy új munkahelyért

Szijjártó Péter Budapest, 2014. október 6.
Arthur Simonetti, a Honeywell európai, közel-keleti és afrikai kormányzati kapcsolatok osztályának alelnöke (b2) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) a cég magyarországi beruházásáról tartott sa
Budapest, 2014. október 6. Arthur Simonetti, a Honeywell európai, közel-keleti és afrikai kormányzati kapcsolatok osztályának alelnöke (b2) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) a cég magyarországi beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2014. október 6-án. Tízmillió eurós beruházással bővíti nagykanizsai gyártóüzemét az amerikai Honeywell. A kormány 761 millió forinttal támogatja a mintegy 3 milliárd forintos, 109 új munkahelyet teremtő beruházást. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Tízmillió eurós beruházással bővíti nagykanizsai gyártóüzemét az amerikai Honeywell, amihez az állam is ad 761 millió forintot. A beruházás 109 új munkahelyet teremt. 
Vágólapra másolva!

A kormány úgy döntött, hogy a Honeywell 10 millió eurós (mintegy 3 milliárd forint), 109 új munkahelyet teremtő beruházását 761 millió forinttal támogatja – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ötezer négyzetméter

A 12 ezer négyzetméteren működő gyár területe 5 ezer négyzetméterrel nő, az új egységben elektromechanikai alkatrészeket gyártanak majd – tette hozzá. A vállalat Magyarországon nagyjából 550 embert foglalkoztat Budapesten és Nagykanizsán. A miniszter közlése szerint tárgyalnak arról is, hogy a magyar kis- és középvállalatok számát növeljék a beszállítók között.

Arthur Simonetti, a Honeywell európai, közel-keleti és afrikai kormányzati kapcsolatok osztályának alelnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a cég magyarországi beruházásáról tartott sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter kiemelte: a kormány célja az, hogy Magyarország az export GDP-hez mért arányát tekintve az első legyen az Európai Unió (EU) tagállamai között. További célok között említette, hogy az ország legyen a külföldi működő tőkebefektetések első számú célpontja Európában, és minél több kutatás-fejlesztési beruházás és innovációs kapacitás jöjjön az országba.

Jön a tőke

Kifejtette, a magyar külpolitikának újabb eszközöket kell használnia annak érdekében, hogy minél több beruházást tudjon az országba vonzani. Az adatok azt mutatják, hogy a magyar kormány politikája sikeres, míg 2012-ben csökkentek a beruházások, 2013-ban már 7 százalékkal nőttek, jelenleg a negyedéves adatok több mint 20 százalékos növekedést mutatnak – mondta.