Jövőre is lesz olcsó hitel

bankjegyköteg  húszezres papírpénz pénz TÁRGY Budapest, 2012. február 7.
Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB)
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Jövőre is folytatódik a Növekedési Hitelprogram, jelentette be a jegybank. A programban 2,5 százalékos maximális kamatszint mellett akár 10 évig terjedő futamidővel is felvehető a hitel. Kinek és hogyan érhető el az NHP hitel? Praktikus javaslatok.
Vágólapra másolva!

Az idén 400 milliárd, tavaly pedig 700 milliárd forint értékben kötöttek NHP-s szerződéseket a bankok. A program a Nemzeti Bank bejelentése szerint 2015-ben is elérhető lesz. A bejelentést azért fontos, mert új hitelkérelmet az idei program terhére a bankok a 6-8 hetes átfutási idők miatt már nem tudtak volna befogadni november elejétől.

20 ezer vállalkozás esélyes

Jelenleg egy 1000 milliárd forintos keret van nyitva, melyből 400 milliárdra kötöttek szerződést a bankok. Tehát elméletileg még 600 milliárdos keret áll rendelkezésre. Mivel az NHP hitelek átlagos szerződéses összege 30 millió forint körül alakul, potenciálisan még 20 ezer hitelszerződés köthető a meglévő keret terhére, írja a Bankmonitor.

Emelhetik a keretet

Az MNB azt is jelezte, hogy ha a keret kimerülne, akkor mérlegelni fogja a program forrásösszegének megemelését további 1000 milliárd forinttal, mivel a gazdaság élénkítése szempontjából elsődleges jelentőségűnek tartja a kis és középvállalati szegmens (KKV) hitelezésének növelését.

Kinek és hogyan?

Az NHP hitel jelenleg két formában érhető el a bankoknál:

  • 100 millió Ft hitelösszeg alatt standardizált folyamat keretében. Itt fontos tudni, hogy az egyes bankok által kialakított standardek eltérnek, így nem feltétlenül jelent egy bank hitel elutasítása teljes reménytelenséget egy adott vállalat számára.
  • 100 millió Ft felett jellemzően egyéni hitelbírálat uralja a piacot. Itt kevésbé kell félnie a cégtulajdonosnak, hogy beviszi a gépbe a számokat az ügyintéző és az automatikusan megkapott eredmény nem módosítható.

Feltételek és tanácsok

Mi jellemzi összefoglalóan az NHP hitelezést? Ki és hogyan kaphat hitelt? Az alábbiakban a legfőbb hitelképességi ismérveket soroljuk fel és tanácsot is adunk az érdeklődőknek.

  1. Két éves gazdálkodási múlt (új alapítású cégeknél azoknak van esélye, akik rendelkeznek már más működő céggel és a tevékenység valamilyen formában szinergikusan kapcsolódik a többi céghez).
  2. Nem negatív a saját tőke (vagy hitelfelvétel előtt rendezésre kerül a negatív saját tőke).
  3. Nincs NAV végrehajtás a cég ellen (és ha a múltban volt, akkor lehetőleg ez minimális számban valósult meg).
  4. Nincs lejárt hiteltartozása a cégnek.
  5. Forgóeszköz finanszírozásnál jelentősen eltér a banki gyakorlat: egyes bankok csak árut és készletet finanszíroznak, mások vevőkövetelést is.
  6. Beruházási hitelnél rendelkezik hosszú távú üzleti tervvel, mely alapján.
  7. A megtermelt profitból a hitel visszafizethető (kicentizés nélkül).
  8. A tulajdonos hajlandó készfizető kezességet adni a hitel visszafizetéséért magánvagyonnal beállva a hitel mögé.
  9. Néhány bank elvár, míg mások nem várnak el ingatlanfedezetet (azt érdemes tudni, hogy a válság óta az ingatlan fedezetként kedvelt, de hitelcélként kevésbé preferált a bankok részéről).
  10. Ingatlanberuházás esetén néhány marginális kivételtől eltekintve NHP alapú finanszírozás esetén a bérbeadás csak a cégcsoporton belül lehetséges.
  11. Szükség lesz legalább 20 százalék önerőre beruházási hitel esetén, de átlagban célszerű inkább 30 százalékkal kalkulálni.
  12. Fontos, hogy 2014-ben ne hajtsanak végre adóoptimalizálást, az idei profit jelentős mértékben meghatározza a hitel elbírálását.

Ha kíváncsi arra, hogy cége kaphat-e NHP hitelt, töltse ki az alábbi tesztet:

Miért „ingyenhitel” az NHP?

A jövő év végére az infláció a várakozások szerint 2,5 százalék fölé fog emelkedni. Az akár 10 évre is elérhető hitel kamata pedig fixen 2,5 százalék maximum a hitel futamidő alatt. Az infláció alatti kamatszint mellett elérhető hitelt effektív ingyen forrásnak lehet tekinteni pénzügyi megközelítésben.