Megjött a várva várt dollár korrekció

dollár
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, kiépítette azt a tartósabb mélypontot az euró-dollár árfolyama, amiről korábbi elemzésünkben írtunk, sőt, mintha megindult volna a pozitív korrekció is a nagy esés után. Hatalmas trendfordulóra nem számítunk, de a technikai kép alapján nem kizárt, hogy az előttünk álló hetek nem a durva dollárerősödésről fognak szólni.
Vágólapra másolva!

Átmenetileg véget érhetett a dollár meredek erősödése az október eleji mélypontnál. Egy hónapja az Investor Trader ügyfeleinek arra hívtuk fel a figyelmét hírlevelünkben, hogy a dollár erősen túlvetté vált az euróval szemben, de arra is figyelmeztettünk, hogy a korrekció idejét előre szinte lehetetlen megjósolni. A trendre rátett ugyan egy lapáttal a piac, de mostanra úgy tűnik, tényleg megvolt a tartósabb mélypont.

Október elején markáns fordulós gyertyaalakzat jelent meg az euró-dollár napi grafikonon. Az 1,25-ig történő leszúrás és a rá következő nagy fehér gyertya az agresszív trend kifulladásáról árulkodik, ráadásul egybeesett a Fed jelzésével, miszerint a jegybankárok növekvő aggodalommal figyelik a dollár erősödését.

A gyertyaalakzatot az azóta látott mozgás megerősíti, ráadásul mind az MACD indikátor, mind pedig a tartósan a túladott zónában mozgó RSI indikátor fordulatával látványos vételi jelzést kaptunk. A héten publikált elemzésünkben megfogalmazott forgatókönyvvel (részvénypiaci korrekció, illetve csapkodás, és visszafogottan gyengülő dollár) egybevág ez a technikai kép.

A hosszú távú trend továbbra is a dollár erősödése felé mutat, így egyelőre átmeneti korrekcióként kezeljük a felpattanást. Az emelkedés első körben az 50 napos mozgóátlagig, 1,295 környékére emelheti az árfolyamot, de év végéig nem kizárható, hogy az 1,31 környékén húzódó ellenállásokig is felkúszik a mutató, bár ehhez az 50 napos mozgóátlagot már át kellene törnie.

Az euró-dollár napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A heti grafikon is megerősíti sejtésünket, miszerint jó ideig nem láthatunk újabb mélypontot az euró-dollár árfolyamban. Az elmúlt hét emelkedése egy kisebb jelentőségű ellenállásnál torpant épp meg, az RSI indikátor itt is markáns vételi jelzést adott, és az MACD is keresztezni készül a szignálvonalát, ami elég lendületet adhat az ellenállás áttöréséhez.

Ezen a grafikonon ráadásul nem mutatkozik markáns ellenállás egészen 1,338-ig, de túlzás lenne ezt célszintként kijelölni. Sokkal valószínűbb, hogy a napi grafikonon kirajzolódó ellenállások megállítják az emelkedést 1,30-1,31 körül (a masszív rövid távú csökkenés 61,8 százalékos Fibonacci-szintje is ezen a környéken található).

Az euró-dollár heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu