Meglepő eredmények a Sonynál

Vágólapra másolva!
A vártnál kisebb veszteséget hozott össze a Sony a legutóbbi negyedévben, elsősorban a PlayStation 4 konzoljainak nagy sikerének köszönhetően. A cég azonban továbbra is bukdácsol a mobilüzletágának gyengélkedése miatt, és továbbra is hatalmas veszteséggel kalkulálnak az aktuális pénzügyi évre. 
Vágólapra másolva!

Alaposan meglepte a piacot a Sony a harmadik negyedéves eredményeivel. A japán technológiai óriás ugyanis az elemzők által vártnál jóval kisebb veszteséget ért el az időszakban, amivel kellemes meglepetést okozott. Az operatív veszteség 85,6 milliárd jenre (0,77 milliárd dollár) ugrott fel, ami ugyan jelentős romlásnak fogható fel az egy évvel korábbi 13,9 milliárd jenes nyereséghez képest, de jóval elmarad a szakértők által várt bő 160 milliárd jenes mínusznál.

A nettó eredmény soron kimutatott 136 milliárd jenes veszteség szintén jóval alacsonyabb az előzetes prognózisoknál, de jelentős visszaesésnek felel meg a 2013. harmadik negyedévében elért nyereségnél.

Forrás: Investor.hu

A kellemes meglepetés részben a vártnál nagyobb mértékben növekvő árbevételnek köszönhető, a Sony ugyanis 3,71 ezer milliárd jent tudott kimutatni ezen a soron.

Ebben pedig hatalmas szerepe van a mára a cég egyik legfőbb zászlóshajójává előlépő videójáték-üzletág remeklésének, azon belül is a PlayStation 4 játékkonzolok iránti kimagasló keresletnek. Ahogy mi is számtalanszor beszámoltunk róla, a tavaly piacra dobott PlayStation 4 nagy sikernek örvend a piacon, és az eladásai messze meghaladják a legnagyobb riválisnak számító Microsoft Xbox One készülékeiét.

PlayStation 4 Forrás: Sony

A PlayStationok sikerének köszönhetően a videójáték-üzletág árbevétele 83,2 százalékkal emelkedett éves alapon, és 309,5 milliárd jent tett ki. Az egység operatív eredménye pedig 21,8 milliárd jenre (200 millió dollár) ugrott fel, amivel az egyik legjobban teljestő üzletág volt a harmadik negyedévben. Csak érzékeltetésképp, egy évvel korábban még 4,2 milliárd jenes mínuszt termelt az egység a Sonynak.

A vállalat pedig látva a PlayStationök körüli őrületet, tovább szeretné javítani az egység eredményeit. Ennek érdekében egy, a Netflix szolgáltatásához hasonló felhő alapú streaming szolgáltatást kíván indítani a videójáték-piacon.

Jól látható viszont, hogy a Sony eredményeit ismét a mobilüzletág pocsék teljesítménye rontotta. Az egység operatív szinten 172 milliárd jenes veszteséget halmozott fel a harmadik negyedévben, nagy mértékben "lehúzva" az egész cégcsoport eredményét is.

A mobilegység gyengélkedése nem most kezdődött. A vállalat régóta szenved a mobilpiacon (azon belül is az okostelefon-piacon) tapasztalt egyre nagyobb versenytől, amit a prémiumszegmensben az Apple és a Samsung, az alacsonyabb árkategóriákban pedig elsősorban az olcsó készülékekkel támadó kínai gyártók (Huawei, Xaomi) támasztanak a Sonyval szemben.

Az éles verseny a Sonynál is nyomás alá helyezi a mobiltelefon értékesítésén elérhető árréseket, ami mellett a mobilok értékesített darabszámai is csökkenést mutattak a fő piacnak számító Japánban. A cég ma tovább rontotta az okostelefonok aktuális pénzügyi évi értékesítésére vonatkozó elrőjelzéseit, és már csak 41 millió darab eladott készülékre számít az időszakra. A szeptemberi profitfigyelmeztetés során még 43 milliós értéket prognosztizáltak előre.

Ezek miatt a Sony egy 176 milliárd jenes leírást hajtott végre a mobilegységnél, és ennek tudható be annak hatalmas vesztesége is.

Forrás: Sony, Investor.hu

A mobilüzletág romló eredményei miatt a cég a nyáron kénytelen volt rontani idei eredményvárakozásain is, és ezeket a prognózisokat a mostani gyorsjelentés után is megerősítették. Eszerint a 2015 márciusával záruló pénzügyi évben 230 milliárd jenes nettó veszteségre számítanak a korábban várt 50 milliárd jenes mínusz helyett. Ennél nagyobb veszteséget csak 2010-ben és 2011-ben ért el a társaság.

Forrás: Investor.hu

A befektetők mindenesetre ma nem foglalkoztak a gyenge kilátásokkal, és megörültek a vártnál jobb eredményeknek. Ezt mutatja, hogy a Sony részvényei 0,8 százalékos erősödéssel tudták befejezni a kereskedést Tokióban, és bő egyhavi szintre ugrott az árfoly.

Sony napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu