Pattan az olajár

A WTI nyersolaj napi grafikonja
Vágólapra másolva!
Látszólag megállt az olaj árfolyamának elmúlt hónapokban látott esése, a WTI nyersolaj hordónkénti ára 80 dollár alá már nem igazán akar menni.
Vágólapra másolva!
  • Ez persze azért több tényező szerencsés együtt állásának is köszönhető. Egyrészt annak, hogy a részvénypiaci hangulat az utóbbi napokban látványosan javult, ami általában az olaj árfolyamára nézve is pozitív hatásokkal bír.
  • Másrészt annak, hogy a mai amerikai készletadatok csak 2,1 millió hordós növekedést mutattak, miközben az elemzők 3,7 millióra számítottak. Ez alapvetően a vártnál gyengébb kínálatról, és nagyobb keresletről árulkodik, ami segíti az árak emelkedését.
  • Az sem lehetett kedvezőtlen hír, hogy az OPEC szerint nincs ok a pánikra, mivel sem a keresletben, sem pedig a kínálatban nem állt elő fundamentális változás az elmúlt hónapokban. Ez alapján az árak akár stabilizálódhatnak is, ami egy esetleges felfele korrekcióhoz vezethet rövid távon. Abdalla el-Badri, az OPEC főtitkára szerint ugyanakkor jósolgatásokba rövid távon nem érdemes most bocsátkozni.
  • A technikai kép ezzel együtt pozitív, rövid távon épp egy csökkenő háromszögből tört ki felfelé az árfolyam, ami jelenleg 82,6 dollárnál jár a WTI esetében. A 80 dollár egyelőre erős támasznak bizonyult, ám azt kijelenteni, hogy innen a 90 dollárnál lévő 50 napos mozgóátlagig pattan a részvény még merész vállalkozás lenne. A következő napok viszont érdekesek lehetnek.
A WTI nyersolaj napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu