Óriási bónuszt kapott a kötvénykirály

dollár befektetés pénz siker nyereség
Vágólapra másolva!
Óriási, átszámítva több milliárd forintos bónuszt tehetett zsebre tavaly Bill Gross, a PIMCO ex-vezére. A hatalmas összeg az alapkezelő 2013-as pocsék teljesítménye miatt kapott nagy figyelmet a befektetők körében.
Vágólapra másolva!
  • 290 millió dolláros bónuszt fizetett a PIMCO tavaly Bill Grossnak, az alapkezelő ex-vezérigazgatójának, aki szeptember végén távozott posztjáról. Gross mellett az akkori társ-vezérigazgató, az azóta már szintén távozott Mohamed El-Erian 230 millió dolláros bónuszt kapott.
  • Ehhez fogható mértékű bónuszt csupán nagyon kevés számú rivális, csak az Apollo vagy a BlackStone fizetett vezetőinek.
  • A Grossnak kifizetett hatalmas, forintra átszámítva 72,5 milliárdos bónusz elképesztő összegnek tűnik a PIMCO tavalyi teljesítményének tükrében.
  • Ahogy arról mi is számtalanszor beszámoltunk, a PIMCO és zászlóshajója, a világ legnagyobb kötvényalapjának számító Total Return Fund csak szenvedett az elmúlt negyedévekben. A kötvényalap pocsék teljesítményeket ért el, főbb versenytársainak legtöbbjét csúnyán alulteljesítette, melynek következtében dollármilliárdokat vontak ki a befektetők az alapból.
  • Grossék bónusza valószínűleg nem a tavalyi teljesítményükhöz, hanem az alap által kezelt hatalmas (Gross távozása óta kissé megcsappant) vagyontömeghez köthető. A PIMCO több mint 2 ezer milliárd dollár fölött rendelkezett 2013-ban, amivel a világ egyik legnagyobb alapkezelőjének számít.
  • Az ebből származó alapkezelői díjakból pedig bőven megengedhette magának az alap, hogy ekkora hatalmas összeget fizessen a vezetőinek - vélik iparági szakértők.
  • Csak összehasonlításképp, a PIMCO anyavállalatának, az Allianznak a vezére csupán 7,2 millió eurós kompenzációt kapott, míg a rivális BlackRock alapkezelő vezére 22,9 millió dolláros bónusszal lett gazdagabb tavaly.
  • Gross érdemeit azonban nem szabad elvitatni, ha a PIMCO élén végzett munkáját értékeljük. A Total Return Fund-ot gyakorlatilag a semmiből építette fel, és az alap 2013 áprilisában érte el csúcsát, amikor 293 milliárd dollárnyi kezelt vagyonnal rendelkezett. Ezzel pedig a világ legnagyobb befektetési alapjának számított akkoriban. Ennek fényében pedig a hatalmas bónusz is más megvilágításba kerül.