Rosenberg: Nem lesz itt semmiféle medvepiac!

Vágólapra másolva!
Nem lesz egyhamar medvepiac (árfolyamesés) a tőzsdén, mondja David Rosenberg a Gluskin Sheff befektetési guruja. Aggasztó jelek viszont vannak.
Vágólapra másolva!
  • Például az, hogy a medvék aránya a szentiment felmérésekben éves mélypontokon áll. Ezt egyébként már mi is megírtuk.
  • A NYSE részvényeit shortoló pozíciók számra 2 százalékra csökkent. Ez megint csak szentiment alapon veszélyes, nagyon egy irányba áll a piac.
  • Technikai elemzés alapján több grafikonon is negatív divergenciákat lehet azonosítani, miközben meglehetősen sok részvény található a 200 napos mozgóátlag alatt.
  • Közben az értékeltségi mutatók sem akarnak süllyedni, és egyre inkább eltávolodnak a historikusan normálisnak (átlagosnak) vehető szintekről.
  • Bár a harmadik negyedéves EPS-eredmények nem sikerültek rosszul, a negyedik negyedévre már több elemző is visszavágta várakozásait, nem beszélve a 2015-ös évről, ahol a dollár erősödése miatt lehetnek bajban a cégek.

Emellett Rosenberg kiemelte, hogy az EKB, valamint a kínai és japán jegybank által támasztott esetleges stimulus nagy hátszél lehet a piacoknak a következő időkben. A szezonálisan erősebb téli hónapok, valamint az erős amerikai gazdaság szintén segíthet majd a következő hónapokban. Ezek a jó hírek pedig egyelőre elegendőek ahhoz, hogy ellensúlyozzák a rosszakat.