Csökkentenék a rezsijét annak, aki sok áramot fogyaszt

Vágólapra másolva!
Olcsóbbá tenné a kormány a sok áramot fogyasztó lakosoknak és vállalkozóknak a hálózathoz való csatlakozást, illetve csökkentené a költségét annak is, ha egy háztartásnak a megnövekedett áramfogyasztása miatt biztosítékot kell cserélnie.
Vágólapra másolva!

A kormányülés után kiadott közlemény szerint tervbe vették, hogy a 32 Amper feletti csatlakozás költségének legalább 50 százalékát az áramszolgáltatónak kellene átvállalnia. A 32 Amper meglehetősen nagy áramerősség, a lakások és házak többségében nincs is rá igény, ha azonban a család például pékséget nyit a garázsban, vagy nagyon sok elektromos eszközt használ, akkor szükséges lehet a rendszer fejlesztése.

A jelenlegi szabályok szerint 32 Amper alanyi jogon jár mindenkinek, e fölött pedig Amperenként nettó 3600 forintot kell kifizetni az áramszolgáltatónak. Ha például jelenleg egy családi háznak 3 fázison, 10-10 Amperes hálózati kapcsolata van, és ezt 3x16 Amperre szeretné növelni, akkor a bővítés 16 amperes (mert 32 Amperig nem kell fizetni, még a bővítésnél sem), vagyis nettó 57 600 forintba kerül.

A kormány tervei szerint a jövőben ez az összeg legfeljebb 28 800 forint lehetne. A cserét csak regisztrált villanyszerelők végezhetik, természetesen nem ingyen.

A vízközmű cégek és csatornázási művek díjszabásához is hozzányúlna a kormány, erről azonban egyelőre csak az derült ki, hogy vizsgálják a lehetőségeket. Nem a vízdíj, hanem a víz- és szennyvízhálózatra való csatlakozás egyszeri költségét szeretnék lefaragni. Két tételt nevez meg a közlemény: az egyiket akkor vetik ki a fogyasztóra, amikor a településen kiépül a hálózat, és annak költségeihez hozzá kell járulnia, a másik eset az, amikor már van hálózat, de azt be kell vezetni a házba vagy lakásba.