Vágólapra másolva!
Horváth András, az áfabotrány kirobbantója után egy újabb volt adóhatósági dolgozó állt a nyilvánosság elé. Vancsura István az APEH, illetve az abból 2011-ben alakult Nemzeti Adó- és Vámhivatal főosztályvezetője volt. Annál az alegységnél dolgozott, amely az országhatárokon átnyúló, láncolatos, hálózatos áfacsalásokat vizsgálta, a Kiemelt Ügyek Igazgatósága az adóhatóság szupercsapataként híresült el.
Vágólapra másolva!

Vancsura István, akiről az elmúlt hetekben már tudni lehetett, de eddig csak N. úrként nevezte magát, állítása szerint azért most lépett a nyilvánosság elé, mert most gyűlt össze annyi irat, információ, amelyek ezt megalapozták. Vancsura azt állítja, hogy a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát (KÜIG) tudatosan szétverték. A 2007-ben létrehozott szervezeti egység életében 2011-ben jött el a fordulópont.

Vancsura 2010 őszén került oda. A Rapid elnevezésű ellenőrzési főosztályt vezette, ez a csoport az ország több pontján állomásozott, és gyakran ennek tagjai mentek ki az ellenőrzés alá vont cégek, vállalkozások telephelyeire, székhelyére, hogy adatokat, iratokat gyűjtsenek be. 2011-ben kezdődött el a KÜIG elsorvasztása. Előbb a KÜIG igazgatóhelyettesét, majd igazgatóját bocsátották el, nem sokkal később Vancsurához hasonlóan többeknek is megköszönték a munkájukat. A szervezet legyengítése ellen próbáltak Vancsuráék küzdeni, javaslatokat tettek az egység megerősítésére, de hiába.

Vancsura István kitálalt. Fotó: Magócsi Márton - Origo

A volt főosztályvezető állítja, hogy a KÜIG évente 70–100 milliárd forintnyi áfacsalást tárt fel, mégis megszüntették, 2013. január 1-jével felszámolták. Vancsura meg is nevezte, hogy szerinte kik játszottak főszerepet a KÜIG szétverésében: a felettes szervüknek, a Kiemelt Adók és Ügyek Főigazgatóságának három vezető beosztású munkatársa, akik még mindig vezetők az adóhatóságnál.

Vancsura egy példán érzékeltette, hogyan állították le a vizsgálódni akaró revizorokat. Egy cég Szlovákiából hozott be több tíz tonna cukrot, majd amikor ellenőrizték, kiderült, hogy kilenc hónapnyi iratanyag eltűnt a cégből. A KÜIG kérte, hogy a céggel kapcsolatba került fuvarozókat is vizsgálhassák, kérelmet adtak be. Erről a kérelemről a NAV elnökének kellett volna döntenie, de a közbeiktatott főigazgató megtagadta a vizsgálatot, nem továbbította a KÜIG levelét.

Revizor, ügyvéd, képviselőjelölt

A 2011-es adóhivatali kilépése óta ügyvédként dolgozó Vancsura elmesélte, hogy 2010-ben letettek egy anyagot a felettes szervük asztalára, hogy új információtechnológiai eszközzel hogyan lehet utánamenni a szervezett áfacsalóknak. Állítása szerint új ellenőrzési módszertant is kidolgoztak, de mindez odaveszett a vezetők 2010 őszén kezdődött elküldésével. Szerinte a leépítéseknél hatásköri túllépés is történt, például akkor, amikor 2010 őszén hat KÜIG-vezetőt elküldtek, miközben a Kiemelt Adózók és Ügyek Főigazgatósága nem gyakorolhatott volna munkáltatói jogokat. Vancsura szerint olyan jogszabályjavaslataik is voltak, amelyekkel vissza lehetett, lehetne szorítani az áfacsalásokat, de ezeket lesöpörték.

Arról is beszámolt, hogy a hivatali utat betartva többször is próbálták eljuttatni a javaslataikat a NAV legfelső vezetőinek, és jelezték, hogy szerintük jogszabálysértő módon küldtek el több embert a KÜIG-ről. Vancsura korábban írt a NAV felettes szervének, a nemzetgazdasági tárcának is, de egyetlen vizsgálat elindulásáról sem tud.

A most kitálaló volt NAV-os mellett ott ült Horváth András is, aki megköszönte, hogy végre másvalaki is előlépett, felvállalta a nevét, és alátámasztotta azt, amiről ő is négy hónapja, az áfabotrány kirobbanása óta beszél. "Én alulról és félig kívülről tártam fel az adóhatóságon belül a korrupt rendszert, és azt, hogy valakik tudatosan legyengítették az adócsalók ellen létrehozott adóhatóságot, Vancsura István pedig felülről érzékelte ugyanezt. Mindketten, egymástól függetlenül javaslatokat tettünk a szervezet megerősítése céljából. Mindkettőnk sorsa az lett, hogy félreállítottak" – mondta indulatosan Horváth. Vancsura és Horváth egyébként 2013-ban ismerte meg egymást, nem sokkal korábban, hogy Horváth felmondott az adóhatóságnál, és előállt a vádjaival.

Évekig tarthat a nyomozás

A sajtótájékoztatót a Levegő Munkacsoport szervezte. Lukács András elnök jelezte, hogy tudomásukra jutott: a Horváth András által még novemberben tett feljelentés alapján indult nyomozásban számos tanút meghallgattak, és ők alátámasztották a Horváth András által elmondottakat. Ez a nyomozás azonban évekig is eltarthat, főleg úgy, hogy Lukács szerint csak egy nyomozó dolgozik az ügyön.

Az áfabotrányt felkaroló LMP-s képviselő, Vágó Gábor jelezte, hogy írásbeli kérdéssel Polt Péter legfőbb ügyészhez fordul, azt tudakolva, hogy a csütörtökön elhangzottak alapján indít-e valamilyen eljárást az ügyészség. Vágó arra is kíváncsi, hogy hány ember vizsgálódik az ügyészségen és a rendőrségen.

Vancsura az MDF-nek, illetve utódjának, a JESZ pártnak a tagja, tíz éve lépett be az MDF-be, és jelenleg is képviselőjelölt (ahogy Horváth András is, csak ő egy másik párt, az Élőlánc jelöltje).

Reagált a NAV

Vancsura alaptalanul vádolja az adóhatóságot – írja a NAV. Az adóhatóság szerint Vancsura elfogulatlansága erősen megkérdőjelezhető, hiszen a NAV ellen indított munkaügyi perében a bíróság kimondta, hogy a felmentése nem volt jogellenes. A NAV szerint a KÜIG nem volt hatékony, többéves elmaradást halmozott fel a legkockázatosabb adózók ellenőrzésében és a konkrét ügyek befejezésében, és az átszervezés után nagyságrendekkel nőtt a feltárt adóhiány mértéke és az ellenőrzések száma.

"Körbeszámlázással kapcsolatban 2013. III. negyedév végéig 1 817 adóellenőrzés fejeződött be, amely a duplája a megelőző év azonos időszaki eredményének. Az adóellenőrzések 91 százaléka zárult megállapítással. A vizsgálatok során összesen 83 milliárd forint nettó adókülönbözet került jegyzőkönyvezésre, amelynek 97 százaléka (81,2 milliárd forint) általános forgalmi adó nemben keletkezett" - írja közleményében a NAV.

Az adóellenőrzések számának növekedési üteméhez hasonlóan több mint a duplájára nőtt a megállapított nettó adókülönbözet összege. Egy megállapítással zárult adóellenőrzés során átlagosan 50,1 millió forint nettó adókülönbözet tártak fel. A NAV szerint a nyilvánosság elé lépő egykori alkalmazottak egyike sem beszél arról, hogy az átszervezés után "az Adóigazgatási Szakterület és a Bűnügyi Főigazgatóság megtöbbszöröződött hatékonysággal sorra iktatja ki az áfacsalásra specializálódott bűnszervezeteket".