Vágólapra másolva!
Újra beindult a turizmus Görögországban, idén 19 millió látogatóra számítanak. Az illetékesek az egész görög gazdaság fellendülését várják a kedvező fejleményektől. 2021-re el akarják érni az évi 24 millió látogatót, ez 20 százalékos GDP-növekedést és 1 millió új munkahelyet jelentene.
Vágólapra másolva!

Hagyományosan a turizmus a görög gazdaság húzóágazatának számított az elmúlt 50 évben. A válság azonban ezt a szektort sújtotta először, amikor a megszorításokat bejelentette a kormány és elkezdődtek az utcai megmozdulások, a legtöbb turista azonnal lemondta foglalását. Most úgy tűnik, a turisztikai ágazat talpra áll, és magával húzhatja a teljes gazdaságot - írja a Guardian.

Legmagasabb munkanélküliség

Jelenleg a görögöknél a legnagyobb a munkanélküliség az egész unióban, meghaladja a 26 százalékot, és a helyzet a 2. világháború óta nem volt ilyen rossz. A megszorítások során a béreket és a nyugdíjakat 40 százalékkal kellett csökkenteni, az ország csak két mentőcsomag segítségével tudta elkerülni a csődöt és komolyan felmerült annak lehetősége, hogy kiválik az eurózónából.

Több turistát akarnak

A Görög Turisztikai Vállalkozások Szövetsége szeretné elérni, hogy 2021-re 24 millióra növekedjen a látogatók éves száma. Egy ekkora növekedéstől a görög költségvetésbe 44 milliárd euróval több pénz folyna be, és 20 százalékkal emelkedne a GDP. A több turista több munkahelyet is jelentene: a számítások szerint ha sikerül elérni a kitűzött célt, 1 millió új munkahely jöhet létre. A turisztikai szövetség külön céget hozott létre azért, hogy profi marketingtevékenységgel minél több potenciális látogatót tudjanak elérni és meggyőzni arról, érdemes Görögországban tölteniük szabadságukat.

Már beindult a turizmus

A szövetség nemrég javított előrejelzésén, már nem 18.5, hanem 19 millió látogatót várnak az idei évre, ami a teljes görög lakosság kétszerese (és ebbe nem számít bele az a 2.2 millió ember, aki hajóút során látogat el a félszigetre). A legtöbb látogató az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Németországból és Franciaországból érkezik. Ha teljesülnek a várakozások, a turisztikai szektor már most rekordot dönt. A több a turista pedig azt jelentené, hogy infrastrukturális és közlekedési fejlesztésekre is jut majd pénz.