Szlovákiában sem csökken az áfa

Vágólapra másolva!
Elfogadta a pozsonyi törvényhozás az áfa-törvény módosítását, és a költségvetési hiány csökkenése ellenére 20 százalék marad a forgalmi adó. A többletbevételből a kormány hangulatjavító intézkedéseit fedezik.
Vágólapra másolva!

Szlovákiában a második Dzurinda kabinet idején változtatták egykulcsosra az áfá-t, és szintjét akkor 19 százalékban szabták meg. A forgalmi adót a 2010 és 2012 között kormányon lévő jobb-közép liberális Radicová kormány emelte 20 százalékra, azt ígérve, hogy a költségvetési hiány csökkentését célzó intézkedés átmeneti lesz. Ezt törvénybe is foglalták: eszerint a kormánynak vissza kell állítania a 19 százalékos áfát, amint a költségvetési hiány 3 százalék alá csökken. A most elfogadott módosítást ezt a kitételt törölte el.

Már elég alacsony a hiány

A 19 százalékos áfa kulcs visszaállításának lehetőségét azt követően kezdte pedzegetni a pozsonyi sajtó, hogy tavasszal bebizonyosodott, Szlovákia EU-tagságának kezdete óta a legalacsonyabb, 2,77 százalékos volt a GDP-arányos költségvetési deficit tavaly.

Szükség lesz a bevételre

Robert Fico kormányfő június végén bejelentette: a szlovák kormány nem számol azzal, hogy csökkentené a forgalmi adó jelenlegi, 20 százalékos szintjét, mert évi mintegy 200 millió euró többletbevételtől esne el a költségvetés. Ez az összeg nem sokkal kevesebb, mint annak a történelmi nagyságrendű, negyedmilliárd eurós hangulatjavító intézkedéscsomagnak az értéke, amelyet alig két hete jelentett be Robert Fico pártja rendkívüli közgyűlésén.