10 milliárdot csalt ki áldozataiból a Fortress Holding LLC

Vágólapra másolva!
Klasszikus piramisjátékot folytató cégekre csapott le az MNB, és milliárdos bírságot szabott ki a Fortress Holding köré épülő céghálózatra. A több ezer megtévesztett ügyfél azt hitte, hogy egy neves amerikai vállalat kezeli majd a pénzét. 
Vágólapra másolva!

Összesen 1,25 milliárd forint bírságot szabott ki az MNB a Fortress Holding LLC köré épülő céghálózatra. Magukat egy hasonló nevű amerikai befektetési cég képviselőjének tüntették fel, és összesen nagyjából 10 milliárd forintot csaltak ki 2700 áldozattól. A pénzért havi 9 százalékos kamatot ígértek.

A céghálózat működése. Forrás: MNB

Az Ügyfeleket a FLOW Money Kft. és a FLOW MONEY INT. LTD szervezte és kordinálta. Ezek a cégek mind engedély nélkül működtek és szereztek ügyfeleket. Az MNB szerint a Fortress piramisjátékként működött, vagyis a korábbi beszállókat az új befizetésekből fizették ki. Sokkal nem hogy kamatot nem kaptak, de még a befizetésüket sem kapták vissza.

Mindenhol ott voltak. Forrás: MNB

A forrásgyűjtést végző SZ.-F. Sándor és a Fortress Holdings LLC is 500-500 millió forint bírságot kapott, és büntetőeljárás is indult az érintettek ellen. A felügyelet emellett még zárolt másfél milliárd forintot is, ami csak részlegesen fedezi a keletkezett kárt. Az ügyfelekkel kapcsolatot tartó és szervező cégek további 251,1 millió bírságot kaptak.