A pedagógusok bére nőtt a legjobban

tanár pedagógus nemzet
(dpa files) - A teacher stands in front of the blackboard and gives German lessons in a class with a good deal of foreign pupils, Iserlohn, Germany, 02 Febuary 2005. In this 'Hauptschule', a school to prepare mainly practically oriented students for craft professions, many pupils are unable to take advantage of the manifold educational offerings of the school due to their social background, parent's house, nationality or their incapacity to speak German. Photo: Klaus Rose
Vágólapra másolva!
2,9 százalékkal nőttek a reálkeresetek az év első 8 hónapjában. A versenyszektorban dolgozók létszáma 54 ezerrel ugrott meg egy év alatt. Az idei év első nyolc hónapjában az átlagos bruttó kereset 234 600 forint, közfoglalkoztatás nélkül 246 400 forint volt Magyarországon – derül ki a KSH adataiból.
Vágólapra másolva!

Az átlagkereset 153 ezer forint volt

A vállalkozásoknál foglalkoztatottak átlagosan 251 000, a közszférában dolgozók 237 000 forintot, míg a non profit szervezeteknél 227 600 forintot kerestek. Az átlagos nettó kereset 2,9 százalékkal nőtt, ami így 153 600 forint volt a 2014. január-augusztusi időszakot tekintve.

A reálkeresetek szintén 2,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. Közfoglalkoztatás nélkül számolva a vállalkozásoknál ez 4,7, a költségvetés területén 6,8 százalékos, a nonprofit szervezeteknél pedig 7,2 százalékos reálkereset emelkedést jelent.

Pedagógusok 18,7 százalékkal többet visznek haza. Forrás: DPA/AFP/Klaus Rose

18 százalékkal többet keresnek a tanárok

A közfoglalkoztatásban résztvevők reálkeresete 1 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. A nemzetgazdasági ágak közül a legnagyobb mértékben, 18,7 százalékkal az oktatásban emelkedtek a reálkeresetek, míg a legtöbb dolgozót foglalkoztató feldolgozóiparban 4,8 százalékos volt a bővülés.

Augusztusban a nettó átlagkereset - a közfoglalkoztatottakat is beleszámítva - 150 500 forint volt. A magánszférában dolgozók 159 900 forintot, a közszférában foglalkoztatottak 132 500 forintot vihettek haza. A keresetek reálértéke augusztusban 2 százalékkal emelkedett a rezsicsökkentő lépéseknek és az alacsony inflációnak is köszönhetően.

Elemzők szerint tovább javult a munkaerő-piaci helyzet, a foglalkoztatás bővüléséhez a versenyszféra is hozzájárult, a reálkeresetek érdemben nőttek, mivel nem volt infláció.

2,8 millióan dolgoztak

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője kiemelte: tovább javul a munkaerő-piaci helyzet, nemcsak a közfoglalkoztatásnak, hanem a vállalkozói szféra bővülő foglalkoztatásának is köszönhetően. A keresetek emelkedésének mérséklődése nem tűnik aggasztónak, a lényegében negatív infláció mellett a 2,2 százalék is érdemi bővülést jelent a kimutatott reálkeresetekben - tette hozzá.

4,7 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma augusztusban. Több mint 2,8 millióan dolgoztak Magyarországon. Közel 130 ezres létszámnövekedéshez a közfoglalkoztatás 48 ezerrel, a versenyszféra 49 ezerrel járult hozzá.
A közfoglalkoztatás nélkül a bérek növekedési üteme 3,9 százalék lett volna, ami az idei évben eddig a legmérsékeltebb - igaz, valójában május óta ez a 4 százalék közeli szint a jellemző - vélekedett. A fő szektorokat tekintve a versenyszférában a keresetek 4,2 százalékkal emelkedtek, ami az április óta jellemző sávot jelenti. A költségvetési szférában 1,7 százalékkal csökkentek éves szinten a bérek, illetve a közfoglalkoztatottakat nem számítva a növekedés 2,3 százalékra lassult.

A háztartások fogyasztása középtávon is bővülhet, ezt támogathatják még további rezsicsökkentések és a devizahitelekkel kapcsolatos kormányzati döntések is – tette hozzá Török Bálint.

A közmunkaadat szépíti az adatokat

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a munkaerőpiac konszolidációja tovább folytatódott az elmúlt időszakban. Egy év alatt 2,7 százalékkal nőtt az alkalmazottak létszáma a vállalkozói szférában. A létszámbővülés a költségvetési intézményekben elérte a 4 százalékot. Megjegyezte, hogy a közfoglalkoztatottak létszáma 50 ezer fővel nőtt és augusztusra elérte a 195 ezret.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén kiemelte: május óta erre a 4 százalékos tempóra állt be bérnövekedés a nemzetgazdaságban a közfoglalkoztatottak hatását kiszűrve, és a bérdinamikát egyértelműen a közfoglalkoztatottak számának növekedése húzza lefelé. A K&H várakozásai szerint 2,5 százalékkal növekedhet a bruttó bér 2014-ben, és, ha nem lesz adóváltoztatás a munkabéren, akkor jövőre 1,5-2 százalékos nettó reálbér emelkedéssel számolnak.