Putyin a világ legbefolyásosabb vezetője

Vágólapra másolva!
Obamát és a kínai elnököt előzi.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz államfő a világ legbefolyásosabb embere a Forbes magazin idei ranglistáján, megelőzve Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnököt. A listára most először felkerült Abu Bakr el-Bagdádi, az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet vezetője.

A Krím pluszpontot ért

A lap munkatársai a rangsor összeállításakor számításba vették, hogy Oroszország Putyin vezetése alatt bekebelezte a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, és azt, hogy az orosz elnöknek sikerült megegyeznie Pekinggel egy körülbelül 4 ezer kilométer hosszú kerülő gázvezeték megépítésében, amivel évi 61 milliárd köbméter földgázt terveznek továbbítani Ázsiába és a csendes-óceáni térségbe.

Obama nem él a hatalmával

A lista szerkesztői szerint Obama kezdetben határozatlannak tűnt mind az elsősorban Nyugat-Afrikát sújtó ebolajárvány, mind pedig az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Az amerikai elnök tekintélyét a fergusoni zavargások is aláásták. Obamának van hatalma, de úgy tűnik, vonakodik használni, írják. A Forbes a lista összeállításakor négy tényezőt vesz figyelembe. Az emberek számát, akiknek az életére az illető hatással van, az ellenőrzése alatt álló pénzügyi forrásokat, de vizsgálják azt is, hogy hatásköre több területre terjed-e ki, továbbá azt, hogy miként használja fel a kezében lévő hatalmat a világ megváltoztatására.