Tértivevényes levelet kapnak a devizahitelesek

Kovács Levente, bankszövetség, főtitkár
Vágólapra másolva!
A Bankszövetség főtitkára szerint a forintosítás piaci árfolyama az elmúlt időszak változásait nézve kedvező, és várhatóan az lesz a jövő év első fél évében is, a forint ugyanis ma nincs a "nagyon erősen gyenge oldalon" az elmúlt hónapokhoz képest. Kovács Levente megerősítette: az elszámolással, a Kúria döntésével továbbra sem értenek egyet, ugyanakkor a magyar bankszektor mindig jogkövető volt.
Vágólapra másolva!

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette: ez a mostani piaci árfolyam, de nem tudni, hogy amikor ténylegesen sor kerül a forintosításra, akkor ez hogyan fog viszonyulni az akkorihoz.

Hétfőn megtörtént az euró-adásvétel

Arra a felvetésre, hogy a devizahitel felvételének idejéhez viszonyítva az árfolyam kedvezőtlen, azt felelte: közben eltelt 10 év, jött egy válság. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a bankok a november 7-i árfolyamon lebonyolították az euró-adásvételt a jegybankkal hétfőn. Arra a felvetésre, hogy születtek-e háttéralkuk azért, hogy a forintosításnál a bankok ne járjanak rosszul, kijelentette: a Bankszövetség nem köt háttér-, titkos megállapodást. Megjegyezte, hogy a bankszektorra 1000 milliárd forintos teher jut, ami a tőke egyharmadának elvesztése, súlyos veszteség, a bankszektorra "elképesztő teher hárul".

Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kovács Levente ismét hangsúlyozta, az elszámolással, a Kúria döntésével jogászaik nem értenek egyet, ugyanakkor a magyar bankszektor mindig jogkövető volt. Jelenleg azon dolgoznak, hogy az összes jogi döntést lefordítsák az informatika és a banküzemtan "nyelvére" – mondta.

A forintosítás jövő őszig tarthat

Közölte, hogy a forintosítás a deviza-jelzáloghiteles ügyfeleket érinti, az elszámolás viszont a forinthitellel rendelkezőket is érinti, kivéve a rövid futamidejű kártya- és folyószámla-hiteleseket, illetve az állami kamattámogatással rendelkező lakáshiteleseket. Szakmailag indokolatlannak nevezte azt, hogy egy nyolc évvel ezelőtt felvett 10 éves gépkocsihitel "forintosítási procedúráját" a maradék két évre végigjárják.

Közölte, hogy minden érintett ügyfelet tértivevényes levélben fognak értesíteni, a tartalma a jogszabályi előírásoknak megfelelő lesz. A Bankszövetség főtitkára szerint bankszakmai szempontból jövő év szeptember-októberre várható, hogy minden ügyféltípus esetében végrehajtsák a forintosítást vagy az elszámolást.