Ezek a legkockázatosabb szektorok

konyha Michelin-csillagos étterem pincér szakács Borkonyha clap
Budapest, 2014. március 12. Szakácsok és felszolgálók a budapesti Borkonyha étterem konyhájában 2014. március 12-én. A Michelin-kalauz Main Cities of Europe szerkesztői a magyar éttermek közül a Borkonyhát díjazták az idén Michelin-csillaggal, amely ezzel a harmadik Michelin-csillagos magyarországi étterem. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A vendéglátás, az építőipar és a feldolgozóipar számítanak a legkockázatosabb iparágaknak Magyarországon, de a fuvarozás, az élelmiszeripar és a ruhaipar is tartogat kihívásokat.
Vágólapra másolva!

A vendéglátóiparban vált a legtöbb vállalkozás fizetésképtelenné. A kereslet növekedése nem elég ahhoz, hogy életben tartsa a szektort. A közelmúltban sűrűbbé váló NAV ellenőrzések is sok veszteséget okoznak, de van rá esély, hogy hosszú távon átláthatóbbá teszik az iparágat - áll a Bisnode cégminősítő közleményében.

Sokan eladósodtak

Folytatódik a cégalapítási láz a vendéglátóiparban, bár a cégek nagy része veszteséges évet zár. Sokan adósodtak el ezen a piacon, a jövőben pedig a fizetési fegyelem romlása és cégmegszűnési hullám várható. Ezzel viszont hosszú távon tisztább lehet a szektor.

Hosszabb távon kitisztulhat a szektor Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nőhet a fuvarozók eladósodottsága

Erős verseny várható a fuvarozói szektorban. A hazai szereplők kedvenc célállomásai továbbra is Németország, Olaszország és az Egyesült Államok. Itt a növekvő árverseny, a csökkenő haszonkulcs és az egyre több körbetartozás a fő kockázati tényezők. Jövőre az iparágra jellemző eladósodottság tovább nőhet.

Tisztulás az építőiparban

Visszaesés jöhet az idén jól teljesítő építőiparban, részben az állami megrendelések elmaradása, részben pedig az iparági beruházások csökkenése miatt. A lakossági megrendelések számának növekedése még hozhat fellendülést, és az idén el is indult felfelé ez a mutató, de még mindig nagyon messze van a válság előtti szinttől. Ezen a piacon is jöhet tisztulás, az építőipari vállalkozások ugyanis felélték tartalékaikat a válság évei alatt.

Távol-keleti konkurencia

Nehézségekre számíthatnak a ruhaipar szereplői is. Ezen a piacon az olcsó távol-keleti áruk ártanak leginkább a hazai szereplőknek. Az árbevételek tovább mérséklődhetnek, ami azért is gond lehet, mert nagyon alacsony a cégek haszonkulcsa. A nagy nyugati cégek közül pedig sokan tovább költöztethetik itteni üzemeiket keletre. Összességében vállalatmegszűntetések várhatóak ezen a piacon is.

Van esély a felzárkózásra

Magas kockázat jellemzi az élelmiszeripart. Az ágazatot a magas eladósodottság, a tőkehiány és a gyenge jövedelmezőség is sújtja. Nem ritka a veszteséges működés. További nehézség az import termékek versenyképes piaca. A nehézségek ellenére van esély a hazai szereplők felzárkózására. A növekvő kormányzati támogatások - különösképpen a hitelfelvétel támogatása - több beruházást tettek lehetővé. A beruházások hatására hosszú távon javulhat a cégek hatékonysága.

Kockázatmentesebb cégkör

Jelentősen csökkenhet a cégek száma Magyarországon. A megmaradó piaci szereplők viszont stabilabban és megbízhatóbban fognak működni a mai átlagnál - vélik a Bisnode szakértői.