Elkezdték szétszedni az MKB-t

MKB bank, reklám, mkb, bank, nyugati tér
Budapest, 2012. június 26. Az MKB Bank nagyméretű reklámja a Nyugati téren, a Szent István körút és a Váci út találkozásánál álló lakóépület tetején. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Elkezdte az MKB átalakítását az MNB gárdája. Eladták a bank biztosítótársasági részesedését, és létrehozzák azt a társaságot, amelybe majd be lehet tenni az MKB rossz portfólióelemeit.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról már többször írtunk, a szanálási törvény révén az MKB Bank tulajdonosi és igazgatósági jogainak gyakorlása a Magyar Nemzeti Bankhoz került. Erre azért kerülhetett sor, mert szerintük a bank fizetésképtelen lehetett volna a közbelépés nélkül.

Elbocsátották a vezetőket, és munkának láttak

A kirendelt biztosok máris munkának láttak. Már tudjuk, hogy a régi vezetőket felmentették, és a mai banki közlemény szerint a munka is elindult.

Első lépéseként a jegybank 36,5-36,5 százalékot értékesített az MKB Általános Biztosító Zrt.-ben, valamint az MKB Életbiztosító Zrt.-ben meglévő 37,5-37,5 százalékos MKB-részesedéséből, 1 millió euró értékben, a biztosítótársaságok többségi tulajdonosának, a Versicherungskammer Bayernnek.

AZ MKB Pénzügyi Zrt. lesz a hely, ahova a rossz portfóliót teszik Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az idén januárban lezáródó tranzakció után is megőriz 1-1%-os részesedést a két biztosítóban. Az egyezség része az is, hogy a biztosítók neve nem változik majd.

Létrehozzák a rossz MKB-t

A közlemény szerint az MKB Bank felgyorsítja a korábbi évek veszteségeiért döntően felelős rossz portfólióelemek különválasztását. A folyamat során önálló pénzügyi társaságot (MKB Pénzügyi Zrt.) hoz létre, amely képes a bank mérlegétől teljesen elkülönítetten, hatékonyan kezelni a leválasztott portfólióelemeket.