Vágólapra másolva!
A Dagong szerint a francia és az olasz adósságállomány növekedése az egész eurózónára kihathat. A kínai hitelminősítő újabb gazdasági válság kialakulására figyelmeztet.
Vágólapra másolva!

Lassú növekedés és növekvő adósságállomány vár idén az Európai Unió országaira – véli a kínai Dagong hitelminősítő 2015-ös előrejelzésében.

Lassulhat az eurózóna konszolidációja

A hitelminősítő szerint idén elsősorban a francia és az olasz kormányzati adósságállomány növekedése okoz majd gondot, amelyet a gyenge gazdasági teljesítmény mellett igen nehéz lesz kordában tartani. A probléma az eurózóna egészében lassíthatja a konszolidációt. A valutaunió szuverén adósságállománya az Európai Központi Bank támogatásával kezelhető mértékű marad, a Dagong továbbra is a legmagasabb kategóriában sorolja az európai országokat.

Hosszú út áll Kína előtt

Kína fizetőképességéről a Dagong azt írja: annak javításához reformokra, a tartományi adósságállomány tisztázására, a magánberuházások ösztönzésére, a monopóliumok ledöntésére, további liberalizációra van szükség. A szerkezeti reformok biztosan segítenek, de hosszú út áll Kína előtt – fogalmaz a jelentés.

Az eurózóna egészében lassulhat a konszolidáció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Winfried Rothermel

Újabb hitelbuborék jöhet

A globális szuverén adósságot illetően a hitelminősítő a legnagyobb veszélyforrásnak a túlságosan laza monetáris politikák elharapódzását és hosszú távon való fennmaradását nevezi, példaként az Egyesült Államokat vagy Japánt említve. A Dagong a nagyon alacsony kamatlábakat is a veszélyek között említi, mondván, ez újabb hitelbuborék kialakulásához járul hozzá. A hitelminősítő szerint egy újabb gazdasági válság formálódik, amely az előzőnél is mélyebb és súlyosabb lehet.