Fordult a széljárás a piacokon

Vágólapra másolva!
Borongósan kezdődött az év a főbb tőzsdéken, ami nem is csoda, hiszen az olajár zuhanása lassan már a teljes globális piacra rányomta bélyegét. De egyáltalán nem jöttek jókor a görög választás körüli félelmek sem, amelyek az ország eurózónából való távozását vetítik előre. Ez a hangulat az utóbbi két napban viszont jelentősen megfordult, tekintélyes pluszban a piacok.
Vágólapra másolva!

Nem indult jól

Nem kezdődött jól az év a világ főbb tőzsdéin, ami nem is meglepő, hiszen a 2014-ben megkezdődött olajáresés már a teljes piaci hangulaton mélyen érezhető volt. Ha ez nem lett volna még elég, tovább rontotta helyzetet a Görögországban kialakult helyzet, az országban ugyanis január 25-én előrehozott választásokat tartanak, aminek nem kisebb tétje van, mint akár a dél-európai állam eurózónából való kilépése.

Ennek bekövetkeztét pedig egyes elemzők hasonlóan súlyos eseménynek tartanák, mint a Lehman Brothers a 2008-as gazdasági válság kitörésekor. A kilépés esélye pedig azért szépen erősödött az euróellenes pártok népszerűségének növekedésével. A hangulatnak megfelelően mind a főbb európai, mind az amerikai indexek szép kis eséssel kezdték az évet.

Az infláció lehetett a kulcs

A két földrész között azonban jelentős változást hoztak az eurózóna vártnál is gyengébb inflációs adatai. Ezek fényében az EKB-ra még nagyobb nyomás nehezedik a gazdaság élénkítése érdekében, ami pedig egyértelműen a lazító lépések bevezetésének irányába mutat. Ennek nyomán a hónapok óta folyamatosan gyengülő euró még mélyebbre tudott süllyedni a dollárral szemben és az EURUSD keresztárfolyam is már 9 éves mélypontjára került a helyzet következtében, és jelenleg 1,18 közelébe csúszott vissza.

EURUSD napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az európai indexek közben 2,2-3,3 százalékos pluszokat mutatnak, a DAX pedig már lassan 9 800 pontnál jár. Amerikában is jó a hangulat, 1,3-1,4 százalékos pluszokkal korrigálnak az indexek, és már-már a teljes éves teljesítmény és pozitív.

DAX napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A magyar gazdaságot tekintve a forintot is mélyen érintették a görögországi események és a lassuló európai gazdaság körüli félelmek. Ezen felül viszont nem feledkezhetünk meg az orosz-ukrán helyzet földrajzi közelsége miatti geopolitikai kockázatról sem, ami a magyar fizetőeszközt még inkább gyengítette a dollárral és az euróval szemben is. A mai pozitív hangulatban ugyanakkor a forint is jelentős erősödésen van túl, a tegnapi 320,5-ös szintek után ma már 316,3-nál jár a keresztárfolyam, és a dollár is 268,2-ig tudott visszaerősödni.

Az USDHUF napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Nagy kérdés, hogy holnap, illetve a jövő héten is kitart-e majd a jó hangulat, illetve az is, hogy az EKB végül tényleg lép-e. Ha ugyanis ez nem következik be, az sok elemző szerint nagyobb eladói nyomással járhat.