Vágólapra másolva!
Némiképp javult a befektetői hangulat az európai piacokon, aminek köszönhetően már kisebb pluszokat láthatunk, igaz Amerikában egy napnyi szünet után mínuszokkal indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!
  • Nyitáshoz képest sokat javult a piaci hangulat Európában, a főbb indexek kisebb pluszokat mutatnak. Az emelkedést elsősorban a bánya- és energiaipari részvények vezetik. Eközben a tengerentúlon a pénteki rekordokat követően a Dow és az S&P500 is kisebb csökkenéssel készül indítani a napot a határidős indikációk alapján.
  • A piaci hangulat változásában komoly szerepe volt a ZEW hangulatindexeinek, ugyanis mind a német, mind az eurózónás index javult januárhoz képest. Az indoklás szerint a hátterében az EKB mennyiségi lazítási programja áll, ugyanakkor a fokozódó jókedvet akár veszélybe is sodorhatja az orosz-ukrán konfliktus kiújulása.
  • Tegnaphoz képest sokat fordult a kocka a hazai piacon, ugyanis amíg kedden még alulteljesítés jellemezte a BÉT-et, addigra ma felülteljesíti az európai indexeket a BUX (+0,9%). A jó teljesítmény elsősorban a Richternek (+1,5%), illetve a Molnak (+1,3%) tudható be, igaz a többi blue-chip is emelkedésről tanúskodik. Kiemelkedő befektetői érdeklődésről azonban ma sem beszélhetünk. Szintén jó napja van a CIG-nek (+4,5%), pedig a reggel gyorsjelentő biztosító negyedéve vegyesre sikeredett.
  • 77,3 százalék volt 2014 végén a GDP-arányos államadósság Magyarországon, ami megegyezik az egy évvel korábbival. Nem túl jó hír ez a befektetők számára sem, hiszen a Moody’s legutóbb éppen a magas államadóssággal indokolta, hogy a bóvli kategóriában tartja hazánk besorolását.
  • Januárban is folytatódott az európai autópiac fellendülése, sorozatban a 17. hónapot sikerült növekvő értékesítéssel zárni, ami az adatok 1990-es gyűjtése óta a leghosszabb felívelésnek számít. Az európai autógyártók szövetségének (ACEA) közleménye szerint az év első hónapjában 6,2 százalékkal élénkült a forgalom, ami mind a decemberi (+4,9%), mind a 2014-es növekedést (+5,4%) felülmúlja. A nagyobb gyártók közül a Renault és a Daimler is 10 százalék feletti bővülést ért el, míg a Peugeot és a GM egyaránt csökkenő értékesítésről számolt be. Utóbbi esetében nagyban közrejátszott a Chevrolet márka kivonulása Európából.
  • Az elmúlt két év legnagyobb emelkedését mutatja az ékszergyártással foglalkozó dán Pandora (Koppenhága: PNDORA) 18 százalékos pluszával. A megugrásban kulcsszerepe van a reggeli gyorsjelentésnek, ugyanis a nettó profit (tény: 1,01 mrd korona; várt: 0,98 mrd korona) terén sikerült felülmúlni az elemzői várakozásokat. Ráadásul a menedzsment tájékoztatása szerint a 2015-ös bevétel (menedzsment előrejelzés: 14 mrd korona elemzői konszenzus: 13,8 mrd korona) is túlszárnyalhatja a szakértői becsléseket.
  • Több mint 3 százalékos emelkedéssel készül nyitni a Goodyear (Nasdaq: GT). A világ egyik meghatározó autógumi-gyártója ugyanis egy részvényre vetítve 7,68 dolláros nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 0,84 dollárral. A profitot azonban érdemes megtisztítani egy egyszeri adóvisszatérítési tétellel, amit nem számítva 0,59 dolláros EPS-t (várt: 0,58 dollár) ért el a cég. Ráadásul a menedzsment megerősítette az üzemi eredmény terén adott korábbi növekedési prognózisát, ami 10-15 százalékos bővülésről szól.
  • 2016-ban nyílhat az első Shake Shack (NYSE: SHAK) Japánban. A nemrégiben tőzsdére lépett hamburgeres cég azzal a Sazaby League nevezetű társasággal lépett partnerségre, amely a Starbucksot is a szigetországba vitte. Az első üzlet várhatóan Tokióban nyílhat, melyet továbbiak követhetnek, 2020-ig összesen tíz egységet nyitnának.
  • A New York Times beszámolója szerint ismét felmerült befektetői körökben, hogy felvásárolnák a UPC amerikai anyavállalatát, a Liberty Globalt (Nasdaq: LBTYK). Korábban a brit Vodafone-nal már többször is szóba hozták az európai távközlési piacon jelentős részesedéssel bíró társaságot. Ennek ellenére a Liberty vezérigazgatója közölte a lappal, hogy nincs tervben a cég eladása.