Kifulladhat a palagázforradalom a BP szerint

palagáz
MCKITTRICK, CA - MARCH 23: Pump jacks and wells are seen in an oil field on the Monterey Shale formation where gas and oil extraction using hydraulic fracturing, or fracking, is on the verge of a boom on March 23, 2014 near McKittrick, California. Critics of fracking in California cite concerns over water usage and possible chemical pollution of ground water sources as California farmers are forced to leave unprecedented expanses of fields fallow in one of the worst droughts in California history. Concerns also include the possibility of earthquakes triggered by the fracking process which injects water, sand and various chemicals under high pressure into the ground to break the rock to release oil and gas for extraction though a well. The 800-mile-long San Andreas Fault runs north and south on the western side of the Monterey Formation in the Central Valley and is thought to be the most dangerous fault in the nation. Proponents of the fracking boom saying that the expansion of petroleum extraction is good for the economy and security by developing more domestic energy sources and increasing gas and oil exports. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Őrzik a helyüket az arab országok az olajtermelésben, Kína helyett India lesz a legnagyobb piac – olvasható a British Petrol előrejelzésében. Az olajcég szerint a palagáz-forradalom nem lesz hosszú életű, és arra számítanak, hogy 2035-re sem fogunk kevesebb olajat felhasználni.
Vágólapra másolva!

Bár az elmúlt évben sok szó esett arról, hogy globális olajtermelésben forradalom zajlik le, és az új termelők véget vethetnek a közel-keleti olajtermelő államok (OPEC) hegemóniájának, a BP elemzése szerint az OPEC-államok még jó ideig őrzik majd az előnyüket.

Rövid életű forradalom

Mint ismeretes, tavaly jelentősen átrendezte az energiapiacot a fracking nevű technika elterjedése, amellyel az eddigieknél olcsóbban nyerhetőek ki a talaj palarétegei alatt rejlő olajkészletek. A frackinget elsősorban az Egyesült Államokban alkalmazták sikerrel, ennek következtében az ország hamarosan az egyik legnagyobb olajtermelővé vált. A változás leszorította az olajárakat, jelentős részben azért is, mert ezt követően a közel-keleti államok is fokozták a termelést, hogy megőrizzék helyüket a piacon. A folyamat fő vesztese Oroszország lett, ahol a szibériai olajkészleteket alacsony haszonkulccsal lehet csak kitermelni, így az ország addig jövedelmező olajexportja veszteséges lett.

Olajkutak Kaliforniában – a BP szerint nem sokáig lesznek nyereségesek Forrás: AFP/David Mcnew

A BP Energetikai kilátások 2035 című elemzése szerint azonban nem lesz sokáig fenntartható ez a felállás. Bár a fracking olcsóbbá tette a mélységi készletek kitermelését, a közel-keleti olaj továbbra is sokkal olcsóbban kitermelhető. Az alacsony olajárak hosszú távon nem kedveznek a palaolaj-kitermelésben érdekelt országoknak (az Egyesült Államok mellett Brazíliában folyt nagymértékű palaolaj-termelés, a dél-amerikai ország az USA után a legnagyobb olajtermelő a nem OPEC-tag országok között), akik nem tudják sokáig megőrizni pozíciójukat.

Irak vagy Kurdisztán?

Az elemzés szerint az olajtermelés piacán az OPEC-országok 2035-ben körülbelül 40 százalékos részesedése 40 százalék körül lesz, vagyis körülbelül annyi, mint az elmúlt 20 évben. Ennek szerintük egyre nagyobb részét teszi majd ki Irak: az ország már 2014-ben jelentősen növelte a termelést, a BP szerint, a jelenlegi trendek alapján 2035-re napi kétmillió hordó olajat exportálhatnak majd. A képet árnyalja viszont, hogy Irakban az új olajkutak nagy része a függetlenségre törekvő Kurd Autonóm Területen nyílt. Szaúd-Arábia (jelenleg a legnagyobb olajexportőr) részesedése viszont csökkenhet a BP szerint, mivel az arab királyság a jövőben diverzifikálná teljesen olajalapú gazdaságát.

Maszúd Barzani, az iraki kurd autonóm terület elnöke Magyarországon Forrás: MTI/Kovács Tamás

Marad az orosz gáz

Bár az orosz olajexport visszaesett, a BP szerint földgázkészletei miatt 2035-ben is Oroszország lesz a legnagyobb energiaexportőr – a földgázkitermelésben szerintük az OPEC-országok még veszítenek is részesedésükből, ami a 2013-as 46-ról 36 százalékra csökkenhet. Az elemzés szerint Azerbajdzsán és a közép-ázsiai államok is bővíthetik energiaexportjukat, különösen, mivel számítanak rá, hogy a jövőben megépül egy új, Európát Közép-Ázsiával összekötő gázvezeték. Oroszország és a posztszovjet államok energiahordozóit elsősorban az európai háztartások és az ipar veszi majd fel.

Feljövőben a zöld energia

A tanulmány szerzői szerint komolyabb változást az energiapiacon a megújuló energia elterjedése jelent majd: a zöld üzemanyagok, energiaforrások a 2035-ig, évente globálisan 6,3 százalékkal nagyobb részét teszik majd ki a Föld energiatermelésének, ezzel az összes energiatípus közül a legnagyobb növekedést produkálhatják (emellett évi 1,8 és 1,7 százalékkal növekedhet az atomenergia és a vízenergia részesedése is). Az előrejelzés szerint 2035-ben, bár a részesedésük enyhén visszaesik, továbbra is fosszilis üzemanyagból használ fel legtöbbet az emberiség: a felhasznált energia 81 százaléka származik majd ilyen forrásból (2013-ban ez az arány 86 százalék volt).

India lesz az ipar motorja

Összességében azonban jelentősen, 2035-re 37 százalékkal emelkedik majd energiafogyasztás (ami azt is jelenti, hogy a fosszilis energiaforrásokból is többet használunk majd). A legtöbb energiahordozót továbbra is az ipari termelés igényli majd, az ipari növekedés motorja pedig Ázsia lesz. Az elmúlt években Kína volt az energiahordozók fő vásárlója, a BP szerint azonban 2035-re India (aki már most a második legnagyobb energia-felhasználó) veszi át az első helyet.