Elrejtette jó negyedévét a CIG

Vágólapra másolva!
Vegyes negyedéven van túl a CIG Pannónia, miután két egyszeri tétel is ránehezedett az eredménytermelésre. Azonban látni már pozitív jeleket is a biztosító teljesítményében.
Vágólapra másolva!

Két komolyabb egyszeri tétel miatt veszteséges negyedéven van túl a CIG Pannónia. A biztosító ugyanis leányvállalataira 750 millió forintos értékvesztést számolt el, melynek meghatározó része a CIG EMABIT-ra elszámolt értékvesztés (702 millió forint). Erre az elmúlt időszak során végrehajtott portfoliótisztítás miatt került sor, vagyis emiatt nem meglepő, hogy egy lényegesen kisebb portfolióval rendelkező társaság értéke is alacsonyabb.

A másik egyszeri tétel is az EMABIT-ot érintette, ugyanis az MNB visszavonta a Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét és elrendelte a végelszámolást, ahol az általános biztosítónak 170 millió forintos betétje volt. Erre 60 százalékos értékvesztést könyvelt el az EMABIT, ami 102 millió forintos negatív hatással járt. Úgy tűnik a cég még reménykedik abban, hogy a fennmaradó részhez hozzájut, annak időzítése viszont meglehetősen bizonytalan a várhatóan hosszú jogi huza-vona miatt.

A tisztított számok bizakodásra adnak okot

A CIG Pannónia Életbiztosító így hosszú idő után újra veszteséges negyedévről számolt be (-349 millió forint) ellenben, ha az értékvesztéstől megtisztítjuk a számokat, most is jött volna a profit. A biztosítástechnikai eredmény soron szintén növekedés látható mind éves, mind pedig negyedéves alapon, még úgy is, hogy a harmadik negyedévben a CIG pozitív eredményhatást okozó számviteli változtatást hajtott végre.

Szintén örömteli hír, hogy 12 egymást követő negyedév folyamatos díjbevétel csökkenés után végre emelkedést láthattunk (+10% év/év). Mindezt úgy, hogy a tavalyi utolsó negyedévben a CIG felmondta a Quantis-szal meglévő szerződését. A saját hálózat és a brókeri csatorna megnövekedett értékesítése (+43%, illetve +16%) azonban kompenzálni tudta a Quantis miatt kieső új értékesítési állományt.

Jól mennek a nyugdíjbiztosítások is, a tavalyi egész évben 1,18 milliárd forintnyi díjbevétele származott a CIG-nek ebből az új termékcsoportból. Ez pedig az első éves díjbevételekre is jó hatással volt.

További pozitívum, hogy a negyedévben a megújításokból származó díjak is emelkedtek, míg a megújítási ráta 80 százalék fölé ért. Ugyan az egész évet tekintve még mindig csökkenést láthatunk, főleg a Quantis kiesése miatt, de talán az idén már ebben is látszódhat majd némi elmozdulás. Az ügyfelek majdnem 30 százaléka választja a szerződések harmadik évét követően a díjszüneteltetési opciót, és elsősorban ez okozza a megújítási díjak visszaesését.

Ugyanakkor a díjszüneteltetési opció alkalmazásának a biztosító nyereségére gyakorolt hatása kevésbé jelentős, mivel arra csak a szerződés élettartamának későbbi, kevésbé profitábilis szakaszában van lehetőség. Mindenesetre, ha ezeket az ügyfeleket újra aktivizálni lehetne, az sokat segíthetne a cégnek, amire egyébként van is törekvés a biztosítónál.

Tovább folytatta a társaság a központi költségeinek racionalizálását, aminek eredményeként ismét 7 százalék alá esett az igazgatási költségek díjbevételhez mért aránya. Éves alapon 14 százalékkal mérséklődtek ezek a kiadások, ami azt mutatja, hogy a vezetés tényleg elkötelezett a racionális működés mellett.

Az általános biztosító, az EMABIT 2014-es biztosítástechnikai eredménye a menedzsment várakozásainak megfelelően alakult, a portfoliótisztításnak köszönhetően az előző évhez képest jelentősen javult. Az egész évet tekintve még az egyszeri tételektől tisztítva is veszteséges volt az EMABIT, viszont ez megfelelt a menedzsment korábbi jelzésének.

Egyre jobb eredményeket produkál a CIG Alapkezelő, amiben a társaság 46 százalékos tulajdonnal rendelkezik. 2014-ben 152 milliárd forintnyi kezelt vagyon volt az alapnál, míg az egész évben 314 millió forintos adózott profitot ért el, amiből a CIG-re 145 millió forint jutott.

Ezek miatt egyáltalán nem meglepő, hogy a CIG részvényárfolyama nagyobb ugrással reagált a gyorsjelentésre. Az alapfolyamatok ugyanis biztató képet mutatnak a társaságnál.

A CIG Pannónia napi áfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu