Megtaláltuk az olajáresés nyertesét

Vágólapra másolva!
Egy olajvállalat lehet az olajárzuhanás nyertese, annak ellenére is, hogy a nyersanyag árfolyama több mint 60 százalékot esett az elmúlt fél év leforgása alatt. Amerika legnagyobb olajvállalata, az Exxon Mobil ugyanis nem csak negyedéves eredményeinek, hanem a jövőbeli lehetőségeinek köszönhetően is a befektetők figyelmének középpontjába kerülhet.
Vágólapra másolva!

Manapság nehéz időket élnek az olajvállalatok. Az olajár 60 százalékot esett tavaly június óta, a kereslet továbbra is gyenge, ennek ellenére még mindig sokkal többet termelnek, mint szükséges. Nem is beszélve arról, hogy manapság már a kitermelés is egyre nehezebb, így sokkal költségesebb is.

Mindennek ellenére az amerikai ExxonMobil 6,5 milliárd dolláros nyereségről számolhatott be a 2014 utolsó három hónapja alapján. Bár figyelembe vehetnénk azt, hogy ez sokkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 8,3 milliárd dollárhoz képest, de akkor azt is látnunk kell, hogy egy évvel korábban még 97 dollár volt az átlagos olajár a negyedév alatt, ez az érték 2014-ben mindössze 73 dollár lett.

WTI heti grafikon (dollár/hordó) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ez pedig azt jelenti, hogy az Exxon profitja mindössze 21 százalékot esett az olajár 25 százalékos csökkenése mellett.

Mindehhez még azt is vegyük hozzá, hogy az Exxon Mobil részvényeivel hétfőn 88 dolláron kereskedtek, ami megegyezik az egy évvel korábbi árfolyammal, annak ellenére is, hogy az olaj árfolyama időközben a felére esett vissza.

Az Exxon Mobil (NYSE) heti árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A versenytársak szenvednek

Nem is beszélve a versenytársak teljesítményéről. A Chevron profitja 30 százalékot csökkent az elmúlt negyedévben, a ConocoPhilips-nek 2008 óta először kellett újra veszteséggel számolnia, és bár a BP a várakozásoknál jobb eredményekkel rukkolt elő a ma publikált negyedéves jelentésében, az egyszeri tételektől megtisztított eredménye mindössze 2,2 milliárd dollár lett, szemben az egy évvel korábbi 2,8 milliárddal.

Ne felejtsük el az sem, hogy a BP-t már tavaly is fel akarták vásárolni, és a lehetséges vevők között ott volt az Exxon is. Most azért persze még korai lenne egy Exxon-BP felvásárlásról beszélni, de az mindenképpen érdekes, hogy az elmúlt hónapokban látott olajárzuhanás újra elhozhatja a ’90-es évek végén és 2000-es évek elején látott megafelvásárlások korát.

Ez pedig csak egy újabb fejezete lenne a piaci ciklusoknak, hiszen az elmúlt évtized során a magas olajárak mellett az olajvállalatok hatalmas beruházásokba kezdtek a növekedés és a piaci részesedés növelése érdekében. Most pedig, hogy az árak bezuhantak, itt az ideje a konszolidációnak és felvásárlásoknak. Ez az az időszak tehát, amikor az erősek még erősebbekké válhatnak, és jelenleg az Exxonnál senki nincs jobb pozícióban az olajpiacon.

Fadel Gheit, az Oppenheimer elemzője szerint az amerikai vállalat egy hatalmas felvásárlást biztosan végre fog hajtani, mielőtt az olaj árfolyama visszatérne a magasabb tartományokba. Erre pedig minden esély meg is van, hiszen az Exxon 5 milliárd dollárnyi készpénzállománnyal rendelkezik, és számos fejlődési lehetőség áll még a cég előtt.

Lehetséges utak

A továbblépés egyik útja lehetne, hogy a Mexikói-öbölben terjeszkedjen a mélytengeri fúrók között, vagy hogy nagyobb részesedést szerezzen a cseppfolyósított földgáz piacon. De a legnyilvánvalóbb célterületet mégiscsak a palaolaj termelők közé való belépés jelentené.

Az Exxon ugyanis egyike volt azoknak a nagy olajvállalatoknak, amelyek a ’90-es évek végén kimaradtak a palaolaj forradalomból, mivel akkor inkább a sarkvidéki mélytengeri olajmezőkre koncentrált. A mai helyzetet látva pedig, amikor az 50 dollár körüli olajár mellett a palaolaj termelés messze nem térül meg, már mindenképpen áldásnak számít ez a döntés.

A palaolaj termelők pedig a technológia költséges volta miatt rettentően nehéz helyzetbe kerültek. Pont ezt használhatja most ki az Exxon, és igen kedvező áron vásárolhatja be magát a palaolaj és palagáz termelők közé. Itt tér vissza a képbe a BP. A brit vállalatnak ugyanis jelentős részesedése van a palaolaj termelők között, és pont múlt tavasszal jelentette be, hogy külön vállalatba rendezné az Egyesült Államokban birtokolt szárazföldi olaj és gáz üzletágát. Így annak is komoly esélye van, hogy pont ez jelenti a megoldást az Exxon számára. Bár, ahogyan azt Brad Heffern, az RBC Capital Markets elemzője mondja, a vállalat jobban jár azzal, ha inkább csak olajkutakat vásárol kisebb palaolaj termelő vállalatoktól, amelyeknek éppen készpénzre van szüksége.