Új korszak kezdődhet Kínában

Kína tőzsde részvény befektetés
Vágólapra másolva!
Egyre komolyabb félelmek ütik fel a fejüket az egyre lassuló kínai gazdasági növekedést alátámasztó makrogazdasági adatok következtében. A kedélyek megnyugtatása végett ezért a kínai miniszterelnök Li Ko-csinag arról beszélt vasárnapi éves sajtó konferenciáján, hogy a vezetés kezében még számos eszköz áll, amelyek segítségével a gazdasági növekedés helyreállítható lesz és egy fenntarthatóbb ütemben folytatódhat tovább a jövőben.
Vágólapra másolva!

Növekedő félelmek

A kínai kormánynak még számos fegyvere van a világ második legnagyobb gazdaságának felpörgetésére. Erről beszélt a kínai miniszterelnök, Li Ko-csinag vasárnapi éves sajtó konferenciáján, amikor a gyengülő gazdasági növekedés miatti globális aggodalmakat próbálta oldani. Mindez annak köszönhető, hogy a közelmúltban már mindössze „hét százalék közeli” gazdasági növekedési célról beszélt a vezető, ilyen alacsony várakozással pedig 2004 óta nem álltak elő.

A félelmek pedig tovább nőttek, amikor a hivatalos adatok is a kínai termelés, a fogyasztás és a beruházások több éves mélypontját mutatták. A kínai növekedés pedig a globális gazdasági növekedés egyik fő mozgatója, így érthetőek is a világszerte egyre komolyabb aggodalmak.

Számos lehetőség és egy új korszak kezdete

Bár a hatóságok eddig kerülték az olyan nagy horderejű lépések alkalmazását, mint a világgazdasági válság csúcsán bevetett 640 milliárd dolláros ösztönző csomag, Li jelezte, hogy számos eszköz áll még rendelkezésükre a probléma megoldására.

A kínai csúcsvezetők arról is beszéltek, hogy a kínai gazdaság éppen egy finom átmenetben van, aminek során az évtizedekig tartó kétszámjegyű növekedés egy új, lassabb modellre áll át, ami a hatóságok szerint fenntarthatóbb is egyben.

Ezeknek a problémáknak a következtében fordulhatott elő az is, hogy a kínai jegybank három hónapon belül másodszor vágta vissza az irányadó kamatokat a történelmi alacsony inflációra hivatkozva. A fogyasztói infláció ugyanis több mint 5 éves mélypontjára (0,8 százalék) esett vissza januárban, majd ez hiába növekedett vissza 1,4 százalékra a kínai újévi ünnepeknek köszönhetően, még ezzel is messze elmaradt az idei évre várt 3 százalék körüli céltól.

Li ugyanakkor visszautasított azokat a vádakat, amelyek szerint Kína exportálja a deflációt és az import visszaesésén keresztül országa felelős az olyan nyersanyagok árfolyamának zuhanásáért is, mint az olaj vagy a vasérc.

A vállalatok egészen másként látják

Ezzel együtt viszont érdekes kontrasztban áll a kínai vállalatok hangulata, amelyek a Markit felmérése szerint a lassuló gazdasági növekedés ellenére is egyre optimistábbak az üzleti aktivitásukat illetően. A Markit hétfőn kiadott üzleti kitekintése alapján ugyanis a kínai vállalatok hangulata egy éves csúcson van, ezek közül pedig kiemelkedik a szolgáltató szektor, ami egyenesen 3 éve nem volt ennyire jó hangulatban. A vállalatok a következő 12 hónapra az árbevételek és a munkahelyek számának növekedését várják.

A Markit közgazdásza, Annabel Fiddles szerint egyértelműen a kamatvágáshoz és a betétek jegybanknál tartandó hányadának csökkentéshez hasonló lazító intézkedések jelentik a kulcstényezőket a bizakodó hangulat mögött.

A vállalatokkal szemben ugyanakkor nem mindenki ennyire optimista. A Deutsche Bank közgazdásza ugyanis arról beszélt, hogy annak következtében, hogy a kínai lazítás nem a várakozásaik szerinti gyorsasággal és agresszióval történ, egyre nagyobb a kockázata egy mini hard-landing bekövetkeztének 2015 folyamán.

Li Ko-csiang szerint viszont az ország felkészült arra, hogy megküzdjön a jelenlegi problémákkal, és reméli, hogy ezzel együtt a globális gazdasági növekedés is gyorsabban helyreáll és erős növekedésnek néz elébe.