Buda-Cash-kártalanítás: még 320 DRB-ügyfél vár a pénzére

Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet 2015. február 26 Észak-magyarországi Regionális Bank
Miskolc, 2015. február 26. Tanácstalan emberek állnak sorba a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt 2015. február 26-án, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak. A pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik. A Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál, így az ÉRB-nél is korlátozó intézkedéseket rendelt el. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Töb, mint 100 milliárd forintot már kifizettek a Buda-Cash botránnyal összefüggésben bedőlt DRB bankcsoport ügyfeleinek, de van még 320 ügyfél, aki egyelőre hiába vár a pénzére: az ő összesen 1,9 milliárdos kártalanításuk még nem zárult le. 
Vágólapra másolva!

Néhány kivételtől eltekintve lezárult a Buda-Cash csődjével magával rántott DRB bankcsoport ügyfeleinek kártalanítása. A 73 ezer ügyfél túlnyomó része megkapta a pénzét az Országos Betetétbiztosítási Alaptól (OBA), csupán a betétesek 4 ezrelékénél húzódik a kártalanítás.

Ezerből négyen még várnak

Minden ezerből négy DRB-ügyfél még vár a pénzére, de ez nem az OBA hibája - derült ki abból az összesítésből, amit az MSZP-s Harangozó Tamás írásbeli kérdésére szerzett be Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az alaptól.

Ennyi kártalanítást fizet az OBA a DRB ügyfeleinek Forrás: OBA

Az OBA-tól beszerzett - május 13-i állapotokat tükröző - adatok alapján Matolcsy azt válaszolta az ellenzéki politikusnak, hogy az OBA a 2015. március 4-én kezdett kártalanítást az előírt 20. munkanap végére, vagyis március 31-ére befejezte a törvényi előírásnak megfelelően.

98,8 százalékos feldolgozottság

A DRB csoport 73 573 ügyfeléből a március végi határidőre 72 701 számlatulajdonos megkapta a kártalanítást, összesen 101,747 milliárd forint értékben. Néhány száz ügyfélnél azonban lassította a kifizetést például az, hogy tartós befektetési számláik voltak, amiről nyilatkoztatni kellett őket.

A DRB bankcsoport tagjai:

  • BRB Buda Regionális Bank
  • DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank
  • Dél-Dunántúli Takarék Bank
  • ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank

Emiatt végül március 31-én 872 ügyfél esetében még nem zárult le a kártalanítási eljárás - ez a kártérítésre jogosult ügyfelek 1,2 százaléka. Ezen ügyfelek összesen 3,4 milliárd forintnyi kártalanításra jogosultak.

Még mindig van 320 várakozó

Az OBA összesítése szerint május 19-ig újabb 156 ügyfél összesen 236 betétjét fizették ki, összesen 1,1 milliárd forint értékben. Azóta is vannak olyan betétek, amelyek sorsa tisztázásra vár. Ilyenek a maradék tartós befektetési számlák, gyámhatósági számlák, zárolt betétek illetve elhunytak betétei.

A leginkább érintett városok Forrás: OBA

Ez azt jelenti, hogy május 13-án, amikor az OBA összesítése készült, a DRB bankcsoport 320 volt ügyfelénél még mindig nem zárult le a kártalanítás, ők még mindig vártak a pénzükre, összesen 1,914 milliárd forint értékben.

Volt milliárdos betét is

Az Origo is beszámolt róla, hogy első körben, március közepe táján a bankcsoport 64 ezer magánügyfele közül annak a 22 558 embernek, akinek 100 ezer forint alatti megtakarítása volt, a Magyar Posta házhoz vitte a pénzt. Ezen összeg fölött 2,5 millióig a postákon, 5 millióig OBA-kártyán az OTP-nél, afölött pedig kijelölt takarékszövetkezeti fiókokban lehetett hozzájutni a pénzhez.

Az Észak-magyarországi Regionális Bank ügyfelei próbélnak a pénzükhöz jutni Forrás: MTI/Vajda János

A kártalanítást azonban az OBA a törvény alapján csak legfeljebb a 100 ezer aurónak megfelelő, mintegy 30 millió forintos összeghatárig (kamat + tőke) garantálta. Mint arról az Origo beszámolt, ennél nagyobb betétje 267 ügyfélnek volt, összesen 17 milliárd forint értékben. Volt olyan betétes magánszemély, akinek 750 millió forintja, míg cégnek 2,8 milliárd forintja úszott el.