Magyarországon minden tizedik gyermek tizenéves anyától születik

Dr. Life, Te nem is szültél igazán: Amikor a császármetszés a gyengeség mértékegysége, gyengeség, szülés
Vágólapra másolva!
A gyerekek több, mint egytizedének tizenéves anyák adnak életet Magyarországon, nálunk csak Romániában és Bulgáriában több a tinianya - derült ki az Eurostat tegnap nyilvánosságra hozott felméréséből.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat legfrissebb, 2013-as adatai szerint Európában az anyák átlagosan 28,7 évesen szülik meg első gyermeküket. Európai szinten az elsőgyermekes anyák 51,2%-a huszonéves, 40,6%-a 30-as éveiben jár.

Korán vállalunk gyereket

Az első gyermeknek átlagosan legfiatalabban Bulgáriában (25,7 év) és Romániában (25,8 év) adnak életet az anyák. Ennek ellentéte Svájc (30,4 év), Spanyolország (30,4 év) és Olaszországban (30,6 év), ahol a legtovább várnak az első gyerek vállalásával.

Magyarországon viszonylag fiatalon, átlagosan 27,7 évesen szülnek először a nők, többek között azért is, mert nálunk igen magas a tizenéves anyák aránya: a gyerekek 11 százalékának 20 évnél fiatalabb anya ad életet. Nálunk csak Romániában (15,6 százalék) és Bulgáriában (14,7 százalék) magasabb a tizenéves anyák száma. Az arány Olaszországban (1,8 százalék) és Szlovéniában (1,9 százalék) a legalacsonyabb.

Sok a nagycsaládos Magyarországon

A statisztikákból az is kiderül, mennyire ritka Európában kettőnél több gyereket vállalni. A 2013-ban született gyerekek 82,6 százaléka első vagy második gyerek volt, míg a harmadik gyerekek aránya csak 11,8 százalék volt, a negyedikeké pedig 5,6. A háromnál több gyereket vállaló nők aránya Finnországban volt a legnagyobb, az itt születő gyerekek 10,4 százaléka legalább a negyedik testvér volt, őket követi Nagy-Britannia (9,5), Románia (9,4) és Írország (9 százalék).

Magyarország viszonylag sokan születtek nagycsaládba: 2013-ban a gyerekek 13,3 százaléka született harmadik, 8,3 százaléka negyedik testvérként.