Meséljen történetet az önéletrajza!

Hétvégi horoszkóp (június 13-14.) - Mire vágysz igazán?
A cégvezető is, a HR-es is inkább a jelölt színeire kíváncsi, mint a sokszor túl általános adatokra
Vágólapra másolva!
Hajlamosak vagyunk a HR-esre neheztelni, ha még választ sem kapunk az önéletrajzunkra, pedig ilyenkor szinte mindig a jelentkező a hunyó. Nem hisszük, de a beszédes apróságok ugyanannyi vagy több esélyt adnak a személyes beszélgetésnek, mint a szakmai múlt száraz leírása. Akkor járunk jól, ha előnyünkre fordítjuk azt, ami a sorok között kiderül.
Vágólapra másolva!

Ha egy cég még az udvarias elutasításra is sajnálja az időt, az csak azt jelentheti, hogy a személyzeti munkatársak semmi izgalmasat vagy egyénit nem látnak az önéletrajzban, vélik a Job Kft. szakértői. Dobár Attila ügyvezető igazgató szerint érdemes a HR-es fejével gondolkozni, miközben a cv-t szerkesztjük: egész nap bombázzák őket jelentkezésekkel, természetes, hogy igyekeznek előszűrni. „Érdemes végiggondolni, mi milyen küldeményt szeretünk például e-mailben kapni. Magánemberként mi sem szívesen olvasunk olyan levelet, amelyikről látszik, hogy nem is nekünk szól, érdektelen információt ír le, hemzseg az elütésektől, rossz a tördelése. A HR-esek sincsenek ezzel másképp, és joggal kérdőjelezik meg, hogy vajon milyen munkatárs is lenne abból, aki a saját névjegyével ennyire nemtörődöm” – mondta Dobár Attila.

Keményen játszanak a lágy készségek

Tapasztalat az önálló munkavégzésben, csapatjátékosra utaló jelek, kezdeményezőkészség, megoldás-orientáltság – mindez nem szigorú értelemben a szakmai múlt része. Ha azonban a cégvezetők erre utaló jelekre bukkannak találnak a jelentkezésben, arra felkapják a fejüket.

A többféle munkatapasztalat nem hátrány, inkább arra bizonyíték, hogy az illető akár gyorsan változó körülményekhez alkalmazkodva is tud teljesíteni. Fontos lágy készség az is, hogy a jelentkező képes legyen konfliktust kezelni, legyen nyitott az együttműködésre és arra, hogy az újdonságokat általában gyorsan meg kell tanulni.

A cégvezető is, a HR-es is inkább a jelölt színeire kíváncsi, mint a sokszor túl általános adatokra Forrás: Thinkstock

Jegyezzük meg a Sri Lanka-i példát

„Fogadok, hogy sok HR-es lecsap arra a jelentkezőre, aki például fél évet Sri Lankán dolgozott önkéntesként és árvaházban nevelkedő gyerekeket tanított angolra – folytatja a Job Kft. ügyvezetője. – Sokmindent elárul egy hozzáértőnek ez az egy részlet: az illető képes önállóan dolgozni, nyitott az együttműködésre, jól használható angol nyelvtudással rendelkezik, képes váratlan körülmények között is teljesíteni, ráadásul érzékeny a társadalmi problémákra, jól kezeli a kulturális eltérésekből adódó élethelyzeteket. Ez tipikusan növeli az interjú esélyeit. Ezért mondjuk a hozzánk jelentkezőknek, hogy az önéletrajzban minden munkatapasztalatot érdemes megjeleníteni. Az előző példánál maradva, ha az illető csak annyit írt volna be, hogy szakmai gyakorlaton volt Dél-Kelet-Ázsiában, akkor ezzel a saját esélyeit rontotta volna. Egy pár mondatos leírásból viszont máris kiviláglanak a jelentkező készségei.” Dobár Attila hozzátette, csak a valós tapasztalatokat érdemes megjeleníteni, azokat viszont semmiképp ne rejtsük el.

Forduljon csak az a kocka

Ha jót akar magának, bátran és nyíltan feltesz néhány kérdést a HR-esnek az interjún. A jó kérdés ugyanis azt árulja el, őszintén érdeklődik a pozíció iránt. A Business Insider szerint így érdemes átvenni a kontrollt néhány percre:
Ön mit szeret a legjobban ebben a vállalatban? – Hogy kiderüljön, találkozik-e a két értékrend.
Hogyan alakult ki az a pozíció, amelyikre most én pályázom? – Csak hogy ne fusson szakmai zsákutcába.
Kérem, mondjon néhány példát, hogyan működhetnék a leghatékonyabban együtt a főnökömmel, ha megkapom az állást. – Ezzel a készségeire irányítja a figyelmet.
Mi a legfontosabb ebben a pozícióban? – Megtudhatjuk, mire fókuszáljunk, mivel keltünk jó benyomást.
Mi lesz a legnehezebb ebben a munkában? – Két légy egy csapásra: pontosabban látjuk, mire számíthatunk, ha pedig a válasz az, nincs ilyen, az nagyon gyanús.
Mivel ért el sikereket az elődöm? – Így tereljük arra a szót, miben méri a sikert a vállalat.
Kérem, ha bármilyen bizonytalanság felvetődik a képzettségemmel kapcsolatban, beszéljük meg. – Ez azt mutatja, van annyira magabiztos, hogy nyílt beszélgetést kezdeményezzen a gyenge pontjairól.

Kitölteni nem kunszt

A Job Kft. szakértői szerint az oldal legtöbb látogatója az önéletrajzi tippek fület keresi fel, pedig nem ebben rejlik a nagy varázslat. Igazán ütőssé attól válik a cv, ha kiemelkedik az átlagból, ha van benne valami, amire emlékeznek később, amitől egyéni. „Vannak, akik rövid, frappáns mondatban összefoglalják életfilozófiájukat, ezzel hívják fel magukra a szelektálást végző munkatárs figyelmét, mások a szakdolgozatuk különleges vonatkozásait emelik ki. Akárhogy is, egy munkavállalónak épp úgy fel kell építenie az egyéniségét és erősségeit tükröző mini-márkát, mint ahogy ezt a cégek teszik saját munkáltatói márkájukkal, ebben pedig egy jól összeállított önéletrajz alapvető szerepet játszik” – mondta Dobár Attila.