Júliustól már börtön is járhat a reklámokért

online sportfogadás
A picture shows a tablet computer's screen with a page of an online betting website on November 18, 2013 in Paris. Over 1,3 million euros in bets were recorded for the FIFA 2014 World Cup first leg playoff between Ukraine and France on November 15, 2013, the French Regulatory authority for online games (Autorite de regulation des jeux en ligne -Arjel) announced on November 18. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
A törvényalkotási bizottság megelégelte az eddigi gyenge fellépést a tiltott szerencsejátékot népszerűsítő reklámokkal szemben: júliustól akár három évig terjedő szabadságvesztés is járhat a tiltott hirdetésekért.
Vágólapra másolva!

Egy Bajnokok Ligája-mérkőzés szünetében is találkozhat olyan reklámmal, amely tiltott szerencsejátékot hirdet. Online szerencsejátékot ugyanis Magyarországon csak a Szerencsejáték Zrt. szervezhet, ezért az adóhivatal blokkoltatja is a különféle sportfogadási portálokat – több-kevesebb sikerrel.

Tiltott szerencsejáték rendszeres szervezéséért, illetve reklámozásáért július 1-jétől már börtönbüntetés jár.

A Magyar Közlönyben megjelent, hogy aki

  • tiltott szerencsejátékot rendszeresen szervez,
  • tiltott szerencsejáték rendszeres szervezéséhez helyiséget vagy eszközt bocsát rendelkezésre, vagy
  • tiltott szerencsejátékban való részvételre nagy nyilvánosság előtt felhív,

három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Újítások

A tiltott szerencsejáték szervezése mint büntetőjogi tényállás a korábbiakban is szerepelt a büntető törvénykönyvben, válaszolta az Origónak Nagy Gábor ügyvéd. A mostani változtatás lényege, hogy a tényállás második pontja kiegészült azzal, hogy büntetendővé vált az eszközök rendelkezésre bocsátása is, míg a harmadik pont teljes mértékben újdonságot jelent.

A Btk. értelmező rendelkezései között a nagy nyilvánosság fogalma körében is eligazítást ad, közölte Nagy Gábor. E szerint "nagy nyilvánosságon a bűncselekménynek a sajtótermék, médiaszolgáltatás, sokszorosítás vagy elektronikus hírközlő hálózaton való közzététel útján történő elkövetését is érteni kell". Így aki a saját blogján elhelyez olyan hirdetést, ami tiltott szerencsejátékot népszerűsít, börtönbüntetéssel sújtható.

Börtön járhat a reklámért is Forrás: AFP/Franck Fife

A szerencsejáték-szervező tevékenységhez az állami adóhatóság engedélye szükséges, ennek hiányában a tevékenység tiltottnak minősül, azaz büntetőjogi értékelést is nyerhet, közölte az ügyvéd. Ezek alapján, ha egy NAV-engedéllyel nem rendelkező játékot reklámoznak, azzal megvalósul a cselekmény – ez vonatkozhat egy tv-reklámra vagy egy online portálon megjelenő bannerre is.

Elszaporodtak a reklámok

A törvényalkotási bizottság indoklása szerint azért van szükség a szigorításra, mert „az utóbbi időben igen elszaporodott a tiltott szerencsejátékban való részvételre” buzdító hirdetés – azaz egyre több a reklám a tévében, a rádióban és az interneten is. Ráadásul a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény alapján adóhatósági engedély hiányában ugyancsak tilos a reklámozás.

Az adóhivatal blokkoltatja a sportfogadási portálokat Forrás: Origo

Blokkol a NAV

Mivel online szerencsejátékot Magyarországon csak a Szerencsejáték Zrt. szervezhet, ezért az adóhivatal blokkoltatja a sportfogadási portálokat. Az elérhetetlenné tett oldalak listáját a NAV honlapján találja. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól korábban megtudtuk, hogy a hatályos jogszabályok tételes tilalmat tartalmaznak az illegális online szerencsejáték népszerűsítésére, az ilyen illegális reklámok közzétételére.

Eddig megúszták pénzbírsággal

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint

a nem engedélyezett szerencsejátékot tilos reklámozni.

Ha ezt a tilalmat megszegték, akkor a reklámozó, a reklámszolgáltató és a közzétevő felelőssége is megállapítható, válaszolta korábban az Origónak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A hatóság két dolgot tehet: bírságot szab ki, és eltiltja az adott céget a reklámozástól. A kiszabható bírság összege 15 ezer forinttól egészen 2 milliárd forintig terjedhet. Az NFH-tól azt is megtudtuk, hogy évente körülbelül 15 ilyen ügy kerül hozzájuk másodfokon.

Az online fogadóirodák a tiltás ellenére is hirdetnek Magyarországon – erről szóló összeállításunkat itt találja.