Valakit nagyon megbántott a fejlesztési tárca

Lázár János 3:2 vigyor
Vágólapra másolva!
Csalódott a három nagy dohánycég, hogy a szaktárca át sem gondolta a 6 milliárdos ajánlatukat a trafikellátóra. Az Imperial Tobacco, a JTI és a Philip Morris úgy érzi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem utasíthatta volna el az ajánlatukat az állami trafikellátó koncessziójára, és a döntés újragondolását kérik.
Vágólapra másolva!

Az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. csalódottan fogadta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elutasítását, és bízik abban, hogy a minisztérium újragondolja döntését – tudatták közös közleményükben a vállalatok.

Nem kell a 6 milliárd

Mint arról az Origo is beszámolt, a szaktárca a múlt héten érvénytelenítette az ajánlatot, és "mint érvénytelent és értelmezhetetlent", elfogadás nélkül visszaküldte. Pedig

a három vállalat alkotta konzorcium lépcsőzetesen növekvő, 6 milliárd forintig terjedő koncessziós díjat ajánlott

a dohány-kiskereskedelmi ellátás működtetésére, és közel 500 munkahely létrehozását ígérte.

A British American Tobacco és a Tabán Trafik konzorciuma nyerte meg a húsz évre szóló koncessziót Forrás: MTI/Lendvai Péter

A konzorcium tagjai – mint írták – értetlenül állnak a pályázatuk visszadobása előtt, és közölték: nem értenek egyet az eljárásra vonatkozó érvekkel, melyeket a minisztérium az elutasítás indokaiként nevezett meg. A három szervezet bízott abban, hogy ajánlatukat diszkriminációmentesen mérlegelik, és érdemben elbírálják, továbbá a részleteket illetően lehetőségük lesz tárgyalásokat folytatni.

Tizedannyi is elég

Az Origo beszámolt arról is, hogy az elutasított 6 milliárdos teljes éves díjjal szemben egy olyan konzorciumnak ítélte oda a fejlesztési tárca 20 évre a nemzeti dohányboltok kizárólagos ellátásának jogát, amely csak évi 600 milliós teljes koncessziós díjat fizet majd. Egyedüli jelentkezőként a fejlesztési miniszter a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. konzorciumát választotta.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel jó kapcsolatot ápol a Sánta János Forrás: Origo

A nyertes konzorcium azért érdekes, mert a hódmezővásárhelyi Tabán Trafik a Continental-cégcsoport tagja, ez pedig a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel jó kapcsolatot ápoló Sánta János érdekeltsége. Az Origo írt arról is, hogy Seszták Miklós miniszter ígérete szerint az ősztől működő állami trafikellátó cég üzemeltetését nem egy KDNP-s "kádergyerekre" bízzák.