Több új gázvezeték is épülhet Kelet-Európában

Vágólapra másolva!
Tizenöt közép-, illetve délkelet-európai ország megállapodott abban, hogy egyesítik erőfeszítéseiket a földgáz-infrastruktúrák közötti, még hiányzó kapcsolódási pontok kiépítésének felgyorsítása érdekében - közölte Brüsszelben az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

Az erről szóló egyetértési megállapodást pénteken írták alá a horvátországi Dubrovnikban energiaügyi miniszteri, illetve a minisztereket képviselő tárcaszinten. A közép- és délkelet-európai régió 15 országa abban állapodott meg, hogy leküzdik azokat a technikai és szabályozási akadályokat, amelyek hátráltatják a térségben az ellátás biztonságát, illetve a teljes mértékben integrált és versenyképes energiapiac kialakulását.

Több új vezeték épülhet

A 15 együttműködő ország, Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Görögország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. Közülük Bosznia-Hercegovina és Moldova nemcsak új földgázvezetékek építéséről állapodott meg, hanem a már rendelkezésre álló infrastruktúrát is felújítaná, lehetővé tenné például a kétirányú áramlást.

Az egyetértési megállapodáshoz kapcsolódó cselekvési tervben szerepel a transzadriai csővezeték (TAP), a horvátországi LNG terminál, a bulgáriai és romániai evakuálási rendszerek kiépítése, illetve megerősítése, a Görögország és Bulgária, valamint a Szerbia és Bulgária közötti rendszerösszekötők.

Brüsszel is támogatja

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint általánosságban véve az infrastrukturális projektek finanszírozása a piaci szereplők feladata, de amennyiben a kellő időben történő végrehajtás megköveteli, az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is támogathatja a beruházásokat. Emellett, mint mondták, a most megállapodó államok bármikor kérhetnek támogatást az Európai Stratégiai Beruházási Alaptól is.