Vágólapra másolva!
A magyar gazdaságon komoly nyomot hagyott a 2008-as gazdasági válság. Az adatok azt mutatják, hogy a GDP értéke ebben az évben éri el a hét évvel ezelőtti szintet. Bár a magyar kkv-k nagymértékben ki voltak téve a válság hullámainak, érezhető azonban, hogy konszolidálódik a gazdaság – olvasható a Policy Agenda közleményében.
Vágólapra másolva!

Kevesebb a vállalkozás

Több vállalkozás szűnik meg, mint amennyi új alakul, tehát kevesebben vállalják egy új cég indításával járó kockázatokat. Ennek részben az lehet az oka, hogy az időközbeni módosításokkal szigorították az új cégalapítás feltételeit. Az IBS-Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásukban azt vizsgálták, hogy a kkv cégvezetők jelenleg hogyan ítélik meg vállalkozásuk helyzetét, kilátásait.

Mélypontok és jelenlegi állapotok

A cégvezetők szerint mostani tevékenységük nagysága a 2008-as teljesítményüknek átlagosan 66 százalékát éri el. Természetesen nagy a szóródás, a vállalkozók 29 százaléka mondta azt, hogy 7 év elteltével tulajdonképpen nem történt visszaesés működésükben, sőt néhányan még növelni is tudták a teljesítményüket. Viszont ugyanilyen arányban vallották, hogy 50 százaléknál is nagyobb teljesítménycsökkenést kellett a cégüknek elszenvedni.

A cégvezetők úgy látják, hogy sikerült túljutniuk a gazdasági válság okozta hullámvölgyön, és erősíteni tudták cégüket.

Lassul a növekedés

A Policy Agenda aktuális előrejelzései szerint a magyar gazdaság ismét olyan pályára kerül, amely a környező országoknál lassabb fejlődést jelent, vagyis visszatér a lassulás folyamata. Ez nyílván érezhető lesz a cégeknek a teljesítménynövekedésükkel kapcsolatos várakozásaikban is.

A versenytársakhoz képest

Kutatásban azt is vizsgálták, hogy hogyan látják a cégvezetők saját vállalkozásuk pozícióját a versenytársakhoz képest, hogyan alakultak át az erőviszonyok. 2011-ben a válaszadók 34 százaléka szerint romlott a pozíciójuk, míg 2015 közepén már csupán 24 százalékuk véli így.

Stabilabb fejlődés

„A céginformációk szerint a vállalati megszűnések oka már csökkenő arányban a felszámolás, vagyis egyre kevesebben hagynak maguk után kifizetetlen adósságokat. Ezt pedig úgy értelmezhetjük, hogy egyre több vállalkozás áll stabil fejlődési pályára” – derült ki a Policy Agenda közleményéből.