A németek elégedetlenek a görög mentőcsomaggal

HORIZONTAL PRIME MINISTER PRESS CONFERENCE EUROPEAN UNION DIPLOMACY CHANCELOR WOMAN GESTURE German Chancellor Angela Merkel (R) points the way to Greek Prime Minister Alexis Tsipras after a press conference following talks at the chancellery in Berlin, on
Alekszisz Ciprasz és Angela Merkel
Vágólapra másolva!
Németország nem akadályozza meg a Görögországnak nyújtandó segélycsomag elfogadtatását annak ellenére, hogy "vannak nyitott kérdések" - közölte a német pénzügyminisztérium. A görög parlament csütörtökön szavaz a mentőcsomagról, amiről az euróövezet pénzügyminiszterei pénteken döntenek.
Vágólapra másolva!

A Bild című német lap uniós forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a német pénzügyminisztérium elégtelennek tartja az athéni vezetés és a hitelezők képviselői által kötött megállapodást az új görög mentőprogramról. A német pénzügyminisztérium szóvivője "rossznak" minősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint Németország elutasítja a harmadik segélycsomag elfogadását néhány, számára nem egyértelmű pont miatt.

Visszalépés

A várhatóan 86 milliárd eurós mentőcsomagot a német törvényhozáson kívül még hat euróövezeti ország parlamentjének kell jóváhagynia. A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) a jelenlegi tervek szerint augusztus 19-én szavaz a harmadik görög mentőcsomag elfogadásáról.

A Bild uniós forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a német pénzügyminisztérium elemzése szerint a megállapodás csaknem minden eleme visszalépés a júliusi - a rendkívüli euróövezeti csúcstalálkozón hozott - döntésekhez képest,

és csupán a munkaerőpiac liberalizációjáról, a nyugdíjreformról és a pénzügyi rendszer megerősítéséről szóló elemek mutatnak "jelentős egyezést" a brüsszeli csúcs döntéseivel.

Fontos kérdések

A szintén német Die Weltnek kormányzati források pedig azt mondták: "megállapodást szeretnénk, mert mi is elismerjük, hogy Athén tett erőfeszítéseket, de egy még egy sor fontos kérdést tisztázni kell ahhoz, hogy a megállapodással kiállhassunk a Bundestag (a törvényhozás alsóháza) elé".

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurogroup elnöke bejelentette:

az euróövezet pénzügyminiszterei pénteken összeülnek, hogy döntsenek a görög mentőcsomagról.

Az ülést Brüsszelben tartják délután háromkor.

A németek elégedetlenek a mentőcsomaggal, de rábólintanak Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Beterjesztették

A pénteki ülés megtartásának feltétele, hogy az athéni parlament elfogadja a görög kormány és hitelezői közötti újabb, hároméves segélycsomagról szóló szerződés-tervezetet. A görög kormány a parlament elé terjesztette a hároméves segélycsomaggal kapcsolatos törvénytervezetet jóváhagyásra. Szerdán a szakbizottságok tárgyalják meg a javaslatot, és valószínűleg csütörtök este szavaz a parlament.

Annika Breidthardt, az Európai Bizottság szóvivője arról számolt be, hogy a görög segélycsomag kedden még megoldatlan kérdéseit szerdára tisztázták. "Minden részlet kidolgozva és egyeztetve" - mondta.

Privatizáció

A Reuters hírügynökség által megszerzett 29 oldalas megállapodás-tervezet szerint

Görögországnak gyors ütemben kell privatizálnia kikötőit, regionális repülőtereit, és az elektromos hálózatot.

A dokumentumból az is kiderül továbbá, hogy a hitelezők korábbi elképzelésével ellentétben Görögországnak nem azonnal, csak a jövő év márciusa után kell felállítania azt az 50 milliárd euró vagyont kezelő független vagyonkezelő alapot, amely az összeg háromnegyedét a bankok feltőkésítésére és adósságcsökkentésre fordítja.

A Reuters úgy értesült egy név nélkül nyilatkozó EU-illetékestől, hogy a hitelért vállalat kötelezettségek végrehajtásának első felülvizsgálata októberben lesz.