Pár napra fellélegezhetnek a befektetők

Kína tőzsde pánik
To go with China-economy-stocks-policy,FOCUS by Bill SAVADOVE In this photo taken on September 1, 2015, an investor checks his smartphone as a digital board in the background shows stock market movements at a brokerage house in Shanghai. Chinese authorities have deployed vast sums to try to stabilise slumping share prices, but have to contend with a rumour-driven market and investors like Wang Youfu, whose latest sure thing is a chemical firm that lost $180 million last year. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
A sanghaji értéktőzsde csütörtökön és pénteken zárva tart. Kína a második világháború befejezésének 70. évfordulójára emlékezik.
Vágólapra másolva!

A két napos nemzeti ünnep a befektetőknek is jó hír, akik ezzel a két nappal lélegzetvételnyi időt nyertek. Az elmúlt két hétben az ázsiai gazdaság vészes belassulásának hírére pánikszerű eladási hullám söpört végig a világtőzsdéken – írja a MarketWatch.

Kereskedők a kínai tőzsdén. Forrás: AFP/Str

Elkendőzik

Peking ennél jobbkor el sem rendelhette volna a nemzeti ünnepet. Nagyszabású katonai parádéval emlékeznek a jeles eseményre a Tienanmen téren, amelyre több magasrandú külföldi delegáció is meghívást kapott. Elodázni a nehézségeket lehet, de amint az ünnepségsorozatnak vége, Peking kénytelen-kelletlen visszatérhet gazdasága rendbetételéhez.

Lefelé a lejtőn

A kínai gazdasági mutatók nemcsak júliusban, de augusztusban és várhatóan szeptemberben is lefelé mutatnak,

jelezte előre a Goldman Sachs. Amihez részben a világháborús megemlékezések alatti építkezések- és termelés-korlátozás is hozzájárul.

A sanghaji tőzsde fő indexe, a Shanghai Composite június közepe óta esik, múlt héten begyorsult az esés. Forrás: Investing.com

Magával rántja a tőzsdét

A sanghaji tőzsde fő indexe, a Shanghai Composite augusztusban is elég gyászos teljesítményt nyújtott a maga 12,5 százalékos zuhanásával, így ez már sorozatban a harmadik eső hónap volt június óta. Az előrejelzések a jövőre nézve sem rózsásak, és a világ második legnagyobb gazdasága méreténél fogva a többi értéktőzsdét is magával ránthatja, ahogy ezt már láthattuk augusztus 24-én. Az amerikai tőzsdék aznap 2011 óta nem látott eséssel zárták a kereskedést. A kínai gazdaság befulladásától való félelem általános eladási hullám indított el a globális piacokon, és akár még a Fed szeptemberi kamatdöntésére is hatással lehet.