A fiatalok még sosem voltak ennyire borúlátók

közmunka
Szakoly, 2013. március 8. Közmunkások takarítják a csapadékvíz-elvezető árkot Mojóczki János (j) háza előtt Szakolyban 2013. március 7-én. A háromezer lakosú nyírségi település különböző pályázatokon 300 millió forintot nyert közmunkaprogramra, amelyből 8-12 hónapig tudnak foglalkoztatni háromszázhuszonöt embert az ötszáz foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult munkanélküli közül. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A 19-29 év közötti pályakezdők elégedetlenek a jelenlegi helyzetükkel és a kilátásaikkal. 60 százalékuk még otthon lakik, megerősödött körükben a munkanélküliségtől való félelem is.
Vágólapra másolva!

A pályakezdők még sosem látták annyira negatívan a helyzetüket, mint 2014 végén, derül ki a K&H felméréséből. A megkérdezettek borúsan látják a helyzetüket az önmegvalósítás, az anyagi biztonság, az önállóság és a lakáshoz jutás lehetőségét tekintve, de általában elégedetlenek az életükkel és a jövőbeli kilátásaikat sem látják rózsásnak. A megkérdezett 19-29 éves fiatalok több mint 60 százaléka még nem teremtette meg az önálló élethez szükséges körülményeket és a szüleinél lakik. Megerősödött a munkanélküliségtől való félelem is.

Két éve mérik

A K&H Bank két éve méri a pályakezdők hozzáállását a jóléti index keretében. Itt negyedévente nézik, mennyire elégedettek a fiatalok a jelenlegi helyzetükkel, hogyan látják jövőbeli kilátásaikat, lehetőségeiket például a lakáshoz jutás, családalapítás, az anyagi biztonság, önmegvalósítás szempontjából. A legutóbbi, 2014 év végi felmérés minden idők legalacsonyabb értékét hozta. Ráadásul sokan nyilatkoztak úgy, hogy most sem elégedettek, de nem is bíznak abban, hogy helyzetük jobbra fordul.

A fiatalok egyre jobban félnek a munkanélküliségtől Forrás: MTI/Balázs Attila

Nincs pénzügyi kultúra

"Ahhoz, hogy kijöjjön egy pályakezdő a fizetéséből, kifizesse a számláit, elkezdjen megtakarítani egy albérletre vagy egy kis garzonlakásra, esetleg egy használt autóra, először is pénzügyileg meg kell terveznie több évre előre az életét. Felmérni a lehetőségeit, a családja anyagi hátterét, ha a céljai eléréséhez hitelre van szüksége, akkor azt is számításba kell venni, milyen kilátásai lehetnek a jövőben a munkaerőpiacon, van-e előrelépési vagy munkahelyváltási lehetősége" - mondta Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Sok fiatal felnőtt, aki otthon él, nincs tisztában ezekkel a dolgokkal, így nem tud, mert nem is mer a saját lábára állni és pénzügyileg is önállósodni, tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.