Több űrprogramon dolgozhatnak a kkv-k

Columbia, 10 éve történt a tragédia, lezuhant űrrepülőgép, űrsikló, NASA, űrkutatás
Vágólapra másolva!
A magyar kis- és közepes vállalkozások is profitálnak majd abból, hogy Magyarország november 4-től teljes jogú tagja lesz az Európai Űrügynökségnek. A lépés növeli a foglalkoztatottságot és a magyar vállalkozások versenyképességét.
Vágólapra másolva!

Februárban jelentették be, hogy Magyarország teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Űrügynökséghez (ESA). A hivatalos csatlakozási folyamat utolsó szakaszába lépett, miután az Országgyűlés nemrégiben elfogadta a szükséges törvényjavaslatokat - Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön az MTI-vel.

Magyarország november 4-től teljes jogú tagja lesz az Európai Űrügynökségnek Forrás: AFP/Bruce Weaver

A magyar szereplőket célozzák

A Magyarország tagsági viszonyából eredő éves befizetési kötelezettség 2015-ben 262 millió forint, de ezt az összeget a magyarországi vállalkozások és kutatóhelyek szinte teljes egészében visszapályázhatják. A csatlakozási megállapodás alapján ezért az ESA

az első hat évre szóló, felzárkóztatási időszakban kifejezetten a magyar szereplőknek ír ki pályázatokat,

amelyek rendszerét egy munkacsoport felügyeli. Az első, célzott magyarországi tenderek már szeptemberben megjelentek az űrügynökség honlapján (emits.esa.int).

Mi az Európai Űrügynökség?

A Magyarországgal már 22 tagot számláló Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) egy nemzetközi együttműködési szervezet, amely az űrtechnológia célzott fejlesztésére törekszik, olyan nagy projektekkel, amelyeket önállóan egyetlen tagállam sem lenne képes véghezvinni.

A kisvállalatok is nyernek a dolgon

A teljes jogú magyar tagság 2015. november 4-én lép életbe, amikor az Áder János köztársasági elnök által ratifikált csatlakozási okiratot letétbe helyezik a francia kormánynál. Kara Ákos, az NFM infokommunikációért felelős államtitkára szerint Magyarország teljes jogú tagsága új alapokra helyezi a globális csúcstechnológiai piacon eddig is fontos eredményeket felmutató magyarországi űripart. A teljes jogú tagság lehetővé teszi a magyar kkv-k, egyetemi és akadémiai kutatóintézetek bekapcsolódását, ipari beszállítói részvételét az átfogó programokban.

A lépés növeli a foglalkoztatottságot és a magyar vállalkozások versenyképességét,

ezzel segít Magyarországon tartani a magasan képzett szakembergárdát.

Az űrbe eddig több mint száz magyar fejlesztésű műszer került ki. Mára több mint ötven kkv, kutatóhely és egyetem vesz részt az ESA programjaiban. Eredményeik olyan létfontosságú és a nemzetközi versenyképességet is meghatározó területeken hasznosulnak, mint a műholdas földmegfigyelés, az orvostan és a navigációs alkalmazások - olvasható a közleményben. A szaktárca fontosnak tartja, hogy a magyar űripar szereplői tisztában legyenek a tagság nyújtotta előnyökkel és lehetőségekkel, ezért információs napokat szervez a szakma számára, elsőként 2015. december 9-én, a győri Széchenyi István Egyetemen, majd 2016. év elején Budapesten és Debrecenben, szintén egyetemi helyszíneken.