Milliárdos támogatásért pályázhatnak a tanodák

Vágólapra másolva!
Ötmilliárd forintra pályázhatnak a hátrányos helyzetű, illetve roma gyerekek tanulását, integrációját és szocializációját segítő tanodák október 30-ától. Jelenleg 3-4 ezer gyerek jár tanodába, a pályázatok célja, hogy még több hátrányos helyzetű családot vonjanak be.
Vágólapra másolva!

Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: azok a civil és egyházi szervezetek jelentkezhetnek, amelyeknek jelenleg nincs futó pályázatuk, állami intézmények most nem pályázhatnak. Mintegy 170-200 jelentkezőre számítanak, a pályázatokat december 31-ig lehet benyújtani - tette hozzá.

Kevesebb iskoaelhagyó

Mint mondta, a program célja, hogy az érintett családokban ne öröklődjön tovább a hátrányos helyzet, valamint csökkenjen az iskolát képzettség nélkül elhagyók száma. Utóbbi szorosan kapcsolódik az Európa 2020 stratégiához, amelyben a kormány vállalta, hogy

10 százalék alá csökkenti az iskolaelhagyók számát és 30 százalék fölé emeli a felsőoktatásban tanulókét.

Online kitölthető

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt mondta, eddig 3-4 ezer gyerek járt tanodába, számuk azonban a pályázatnak köszönhetően akár ötezerre is nőhet. Hozzátette, az eddigi tapasztalatok értékelése után elkészült a "tanodasztenderd", amely egyfajta minőségbiztosításként szabályozza majd a tanodák tevékenységét. Szerinte a tanodák valós esélyt kínálnak a kitörésre és a felemelkedésre, ennek pedig kézzelfogható bizonyítékát nyújtották a már az előző két évben is működő tanodák. A tanodák

Összetett segítséget nyújtanak kultúraközvetítéssel, közösségfejlesztéssel és szabadidős programok szervezésével" - fogalmazott.

A pályázati kiírás szerint a támogatási kérelmeket online elektronikus kitöltőprogramon keresztül lehet majd benyújtani, további információ a www.palyazat.gov.hu oldalon található.