Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A mezítlábas taxisok nem csibészek

Taxisok álló demonstrációja a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ) és az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) szervezésében Budapesten, az V. kerületi Alkotmány utcában. A taxisok azért demonstráltak, mert a törvényhozás nem fogadta el a taxis ren
Taxisok álló demonstrációja a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ) és az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) szervezésében Budapesten, az V. kerületi Alkotmány utcában. A taxisok azért demonstráltak, mert a törvényhozás nem fogadta el a taxis rendeletet http://www.origo.hu/gazdasag/20150616-taxi-demonstracio-uber-alkotmany-uzca.html
Vágólapra másolva!
Az elmúlt bő két év alatt hatszáz taxi tűnt el Budapestről, de a taxisszövetség elnöke szerint ez inkább a szabályozás következménye, és nem az Uber rovására írható.
Vágólapra másolva!

Az Uber arról számolt be, hogy a tavaly novemberi indulás óta már ezer autóspartner és 55 ezer utas regisztrált az Uber platformján Budapesten, ám Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint nem emiatt csökkent a taxisok száma a fővárosban.

Két év alatt 600 taxival lett kevesebb Budapesten Forrás: Origo

Metál Zoltán szerint a taxisok számának csökkenésének hátterében inkább a fővárosi közútfejlesztések állnak, amelyek korlátozzák a taxisok közlekedését, forgalmát is – írja a Világgazdaság.

Még most is sok a taxi

A fővárosi taxisok száma az elmúlt két évben, vagyis a fővárosi taxirendelet bevezetése óta hatszázzal csökkent, és így ma 4700 taxiengedély van forgalomban, ami még mindig meghaladja az optimális számot, az ugyanis 3800-4000 járművet indokolna.

Érdekes folyamat, hogy az utóbbi időben körülbelül tíz százalékkal nőtt a taxiengedéllyel rendelkező „mezítlábas” taxisok száma, vagyis azok köre, akik egyetlen fuvarszervezőhöz sem tartoznak, kb. minden negyedik taxis szabadúszó.

Döntésük hátterében az áll, hogy nem akarnak vagy nem tudnak havi 60 vagy akár 250 ezer forintot fizetni a fuvarszervezőnek.

A „mezítlábasok”, nem csibészek, legális a tevékenységük, szemben az uberesekkel – mondta az elnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről