Még csak most jön az eurógyengülés java

dollár USD euró EUR pénz deviza valuta
A one euro coin is pictured on one US dollar notes on March 13, 2015 in Godewaersvelde, Northern France. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs elemzőit is lázba hozta az Európai Központi Bank által belengetett eszközvásárási program decemberi felülvizsgálatának híre, hisz a piac egyöntetű véleménye szerint további pénzpumpa jöhet az EKB részéről, ami nyomás alá helyezi majd az eurót. Éppen ezért a szakemberek úgy látják, sokkal mélyebb szintre eshet az EURUSD árfolyama.
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs vezető devizastratégája, Robin Brooks legfrissebb elemzése szerint év végére 1,05-ös szintre eshet az EURUSD devizapár a mostani 1,11-1,12 közötti szintekről, köszönhetően a QE-program lehetséges decemberi kiterjesztésének - írja a MarketWatch.

Mint ismert, Mario Draghi EKB-elnök csütörtöki sajtótájékoztatójának elején bejelentette, hogy decemberben felülvizsgálják az idén március óta érvényben lévő havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási programot. A piac ebből arra következtet, hogy vélhetően emelkedni fog a havi vásárlásokra fordított keretösszeg. A jegybankelnök azt is megerősítette, hogy rugalmasak a QE-program kifutásának időpontjával kapcsolatban, szükség esetén készek a jelenleg 2016 szeptemberéig érvényben lévő program időbeli kiterjesztésére is.

További lejtmenet jöhet

Csütörtök délután óta 2 centtel került lejjebb az EURUSD árfolyama Mario Draghi szavainak köszönhetően, péntek reggel már 1,11-nél kereskednek az euróval a dollárral szemben, ami majdnem 2 százalékos eurógyengülésnek felel meg.

A Goldman Sachs idén eddig is a pesszimisták táborát erősítette, már ami az euró alakulását illeti a dollárral szemben. Már márciusban arról tettek közzé elemzést, hogy az EURUSD árfolyama szeptemberre eléri a paritást, azaz amikor egy az egyben váltják majd az eurót a zöld hasúval. Ugye ez idáig nem jött be, hisz az EURUSD árfolyama a március közepi 1,0460-as mélypont óta felfelé araszol, bár mindaz, amit eddig láthattunk tőle az elmúlt 7 hónapban, inkább hasonlít egy nagy konszolidációra, korrekcióra egy nagy eső trendben (szerk.). És mivel a Fed-kamatemelés továbbra is napirenden van (bár annak időpontjában egyre bizonytalanabb a piac), illetve a piac szinte biztosra veszi a további monetáris lazítást az EKB részéről, így a dollár és az euró közötti kamatkülönbözet tovább növekedhet, ami nyomás alatt tarthatja az eurót.

Az EURUSD árfolyamának alakulása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com, Investor.hu

Robin Brooks szerint az, hogy felmerült az EKB döntéshozói között a betéti ráta esetleges további csökkentésének kérdése (ez jelenleg mínusz 0,2 százalékon tartózkodik), még inkább erőteljesebbé rajzolta az euró csütörtök délután óta tapasztalható esését.

A Goldman az alábbi ábrán tüntette fel, hogy miképpen reagált az EURUSD árfolyama a Draghi által tartott sajtótájékoztatón elhangzott témákra és válaszokra:

Így reagált az EURUSD árfolyama a Mario Draghi által adott válaszokra Forrás: MarketWatch