Ilyen megtakarításokat szeret a magyar lakosság

pénz, forint, közbeszerzés
pénz, forint
Vágólapra másolva!
Továbbra is töretlen a vételi kedv a hazai megtakarítók körében a lakossági állampapírok iránt - derül ki az Államadósság Kezelő Központ októberre vonatkozó kimutatásából.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években a lakás-takarékpénztári megtakarítások mellett igencsak elterjedt a magyar lakosság köréban az állampapír befektetés, köszönhetően az állam által kínált, a piacinál magasabb kamatok miatt.

Az ÁKK legfrissebb kimutatása szerint 83,5 milliárd forinttal nőtt októberben a lakossági állampapír állomány, ezzel

a forintban kibocsátott lakossági állampapírok teljes mennyisége meghaladta a 3237 milliárd forintot.

Az euróban denominált államkötvénnyel, a Prémium Euró Magyar Államkötvénnyel (PEMÁK) együtt a teljes mennyiség közel 4092 milliárd forint.

A legkeresettebb továbbra is a Kamatozó Kincstárjegy (KKJ), amelyből közel 64 milliárd forint értékben jegyeztek a kisbefektetők. 2015-ben a KKJ befektetések tették ki a teljes lakossági állampapír-forgalom közel 62 százalékát.

Jó hónapot zárt a Féléves Kincstárjegy (FKJ) is, de szintén kelendő volt a Kincstári Takarékjegy-család.

A kötvények közül a Prémium Magyar Államkötvénybe (PMÁK) fektetett legtöbbet - közel 11 milliárd forintot - a lakosság, ami nem meglepő, hiszen futamidőtől függően, infláció felett a 3-3,5 százalékos kamatprémiumot garantál évente, így jelentős fókusz helyeződik erre a megtakarítási formára a lakossági szegmensben.

A Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) az elsődleges állampapír-piacon kialakult alacsony hozamkörnyezet miatt volt kevésbé keresett, csupán másfél milliárd forinttal növekedett az állománya októberben.

A lakossági állampapír-piac alakulása 2015 októberében Forrás: ÁKK