A GoPro lehet az Apple következő célpontja

GoPro kamera
Vágólapra másolva!
Kilőtt csütörtökön a GoPro részvényárfolyama, miután három hónapon belül már a második elemző közölte, hogy a vállalat az Apple potenciális felvásárlási célpontja lehet. A vélemény mindenképpen jót tett a GoPro hónapok óta szenvedő papírjának.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön 16 százalékot is emelkedett a GoPro árfolyama, miután megjelent az elemzői vélemény az Apple esetleges érdeklődéséről, ami nem jött rosszul az elmúlt hónapokban 45 százalékot szakadó papírnak. Dan Ives, az FBR & Co. elemzője írta meg ugyanis az ügyfeleknek egy jegyzetben, hogy az Apple számára érdekes lehet a vállalat, különösen mivel az egy szoftver ökoszisztéma építésén dolgozik a globális okostelefon-eladások telítettsége közepette – közli a MarketWatch.

– jelezte az elemző.

Fokozódó izgalom

Ráadásul ez már három hónapon belül a második elemzés, amely erre utal. Szeptemberben a Northland Capital elemzője, Gus Richard mondta, hogy a hordható kamerákat gyártó GoPro „lenyűgöző akvizíciós célpont” lehet az Apple számára a hardver, szoftver és a tartalom szempontjából.

A GoPro részvényei mindazonáltal a szerdai zárásig igencsak szenvedtek, ahogy

82 százalékkal álltak alacsonyabban a 2014. novemberi csúcshoz képest.

A papír az értékének nagy részét augusztus után veszítette el, amikor is jelentős – novemberben rekord szintet elérő – shortok nyomták a mélybe a részvényt.

A vállalat egyébként a legutóbbi negyedévre 400,3 millió dolláros bevételről számolt be, ami jócskán elmaradt a FactSet 433,4 milliós elemzői konszenzusától. Emellett pedig igencsak kiábrándító negyedik negyedéves előrejelzést tettek közzé a bevételek és az egy részvényre jutó profit terén egyaránt.

Nick Woodman, a GoPro alapítója és vezére óriási lelkesedéssel indítja útjára a vállalat részvényeit a Nasdaq-on 2014. június 26-án Forrás: AFP/Andrew Burton

Elérhető vonzalom

Azzal, hogy a csütörtök délutáni amerikai kereskedésben a vállalat papírja 16 százalékos emelkedéssel a 19,56 dollárt is elérte (a részvény először november 12-én ment a 24 dolláros IPO ár alá), 2,6 milliárd dollárra nyomta fel a cég piaci kapitalizációját. Összehasonlításképpen az Apple a legutóbbi negyedévben 203 milliárd dollárnyi készpénznek megfelelő eszközzel rendelkezett.

Ives szerint a GoPro hardver és szoftver fronton is vonzó lehet az Apple számára. Az utóbbi területen például a virtuális valóság szoftvert kell említeni, mely téren az Apple igyekszik felzárkózni olyan versenytársakhoz, mint a Facebook (ahol ott az Oculus) és a Microsoft (HoloLens). A hardverek terén a kamerák mellett a drónok is izgalmasak lehetnek, mivel a GoPro éppen a héten tett közzé felvételeket első drónjáról, a Karmáról, amely 2016 elején kerül piacra.

Amellett pedig, hogy a két vállalat videoszerkesztő szoftvere is izgalmas összeolvadási lehetőséget kínálna, a GoPro amatőr és profi használói által előállított tartalmak is szépen tudnának egyesülni az Apple TV-vel.

Kilőtt az árfolyam

A csütörtöki kereskedést végül 11,5 százalákos pluszban tudta zárni a GoPro részvénye az amerikai tőzsdén, és a zárás utáni kereskedésben is 1,5 százalékos nyereségben áll a kurzus. A 2014 júniusi tőzsdei bevezetés óta elég vegyes kép tárul elénk, hisz a kezdeti 28-30 dolláros szintről októberre már 97-98 dollárért lehetett megvenni a GoPro papírjait. Onnantól kezdve viszont eltűnt a kezdeti varázs, több hullámban ereszkedett le az árfolyam egészen 17 dollárig, és innen tudott most elrugaszkodni az árfolyam. Hogy meddig tud menni? Az biztos, hogy számos ellenállás áll az emelkedés útjában, az első 21 dollárnál, aztán egy nagyobb nyitva hagyott rés 26-29 között. Lefelé kevesebb kapaszkodó van, egyedül a hét közepén kialakult mélypont szolgál referenciaként.

A GoPro részvény árfolyammozgása 2014 júniusa óta Forrás: Investing.com, Investor.hu