Előkerült az eltűnt kínai milliárdos

China Chinese Fosun SQUARE FORMAT --FILE--Guo Guangchang, chairman of Fosun Group, attends the 2nd Chushang Conference in Wuhan city, central China's Hubei province, 11 November 2015.

Fosun International tried to boost sagging investor confidence in th
Kuo Kuang-csang, a Fosun elnöke
Vágólapra másolva!
Visszatért hivatalába Kína egyik leggazdagabb embere, a Fosun befektető vállalat alapító elnöke, Kuo Kuang-csang, aki néhány napja ismeretlen helyen tartózkodott, és "eltűnése" miatt felbolydult a tőzsde, cége papírjainak kereskedését fel kellett függeszteni.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb jelentések szerint Kuo megjelent a vállalat belső, de nyilvános éves értekezletén, miután "befejezte közreműködését egy folyamatban lévő, de nem a cégét érintő nyomozásban". A Shanghai Daily című napilap internetes oldalán hétfőn ismertette a Fosun hétvégi közleményét, miszerint főnökük

elsősorban személyes ügyek miatt érintett egy nyomozásban,

és bíznak benne, hogy teljesítve kötelezettségét, messzemenőkig együttműködik a hatóságokkal. Részleteket azonban az ügy kényessége miatt nem voltak hajlandóak közölni.

Kuo Kuang-csang, a Fosun elnöke Forrás: AFP/Imaginechina/Sun xinming

Vaskos részvénycsomagja van

A Fosun International és Fosun Pharma kereskedését hétfőn újraindították, ezekben Kuónak 41, illetve 16 százalékos részesedése van. Mindkét részvény körülbelül 13 százalékos eséssel nyitott a hongkongi tőzsdén. A cég közölte, hogy szükség esetén vásárolni fog a papírjaiból.

Korrupcióra gyanakodtak

Először múlt csütörtökön este, a Cajhszin pénzügyi-gazdasági magazin internetes oldalán jelent meg, hogy a Fosun Group feje elérhetetlenné vált. A média nyomban arra gyanakodott, hogy Kuót az országban folyó korrupcióellenes kampány végrehajtói érték utol.

Nagybevásárlást tartottak

A Fosunt agresszív nemzetközi terjeszkedései jellemzik, számos külföldi befektetésük volt. Legutóbb a Club Med üdülési csoport részvényeinek megvásárlásával kerültek be a nemzetközi sajtóba, akkor

939 millió eurót költöttek el.

Részesedésük van a Folli Follie-ban, a Carusóban és az Ironshore-ban, valamint a Nasdaq értéktőzsdén is jegyzett kínai Bona filmstúdióban is. Nemrégiben 20 százalékban résztulajdonosai lettek a Cirque du Soleil kanadai szórakoztatóipari óriásnak.

Milliárdos főnökök

A Forbes magazin márciusi jelentése szerint a Fosun International már négy, a világ leggazdagabbjai közé tartozó dollármilliárdost adott Kínának. Közülük is a legtehetősebb a kínai Warren Buffetnek is nevezett, 48 éves Kuo Kuan-csang, akinek akkori vagyonát 5,9 milliárd dollárra tették, míg ügyvezető alapítótársa, Liang Hszin-csün 2,2 milliárddal követte. A többiek épphogy túllépték a milliárdos küszöböt. Mind a négyen a sanghaji Fudan Egyetemen végeztek, és 1992-ben alapították a Fosunt.