Putyin testőrei teszik helyre a gazdaságot Oroszországban

gyn20150509
A sniper of FSO (Federal Security Service) secures Moscow's Red Square on May 9, 2015, prior to the Victory Day military parade. Russian President Vladimir Putin presides over a huge Victory Day parade celebrating the 70th anniversary of the Soviet win over Nazi Germany, amid a Western boycott of the festivities over the Ukraine crisis. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV
Vágólapra másolva!
Putyin védelmi ügynöksége is beszállt a gazdasági visszaesés ellen folytatott közdelembe. A fegyveres szervezet feladata, hogy segítse az orosz nemzeti bank munkáját a válság miatt leginkább veszélyeztetett régiókat.
Vágólapra másolva!

Egy különleges csoportot hoztak létre Oroszországban a gazdasági visszaesésben leginkább érintett régiók feltérképezésére. Ennek a csoportnak a feladata, hogy megtalálja a leginkább kockázatos településeket. Olyan városokat, ahol sokan vesztették el állásukat, ahol kevés az esély újabb állásra.

Putyin fegyveresei kezelik a válságot

Irina Makiyeva, az orosz nemzeti bank igazgatója vezeti a programot. Őt a Bloomberg kérdezte arról, hogy mit keres az FSO egy gazdasági programban. A válaszból csak annyi derült ki, hogy a védelmi ügynökség valóban része a csoportnak, amely fel van készülve rá, hogy egyes városokban rosszabbra fordul a helyzet.

Az FSO (Federal Security Service) egyik embere Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Legutóbb egy szibériai városra figyelt fel Makiyeva csapata, ahol 543 embert rúgtak ki a helyi bányából. A 3800 fős faluban kevés esély avn rá, hogy ezek az emberek új munkát találjanak, de a helyi kormányzat feje már ki is találta, hogy mi lehetne a megoldás.

Teát fogunk termeszteni – mondta, szerinte a helyi klímával nem lesz semmi bajuk a teacserjével. Szerinte csak a bányákhoz szokott munkásoknak lehet majd csak szokatlan az új feladatuk.