Egyre borúsabb a jövő, jöhetnek még meglepetések?

durva veszély kockázat hangulat félelem befektetés tőzsde
Vágólapra másolva!
A befektetők nem hagyhatják figyelmen kívül a váratlanul érkező kockázati tényezőket. Egy olyan év utánpedig végképp nem, amelyet az európai menekültválság, illetve a terrorcselekmények tematizáltak. Különösen azért értékelődnek fel ezen kockázatok jövőre, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelésével egy fontos védőpajzstól estek el a piaci szereplők.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnökválasztáson Donald Trump győzelme, a britek esetleges kilépése az Európai Unióból vagy egy kibertámadás a Wall Street ellen mind olyan események lehetnek, melyek erőteljesen befolyásolhatják a piacokat. Ráadásul bár a jegybankok a világban még mindig jelentős likviditást tartanak fenn, a Fed szigorításával egy fontos védelmi bázis esett ki.

Számos szakértő, köztük diplomaták, befektetők, geopolitikai szakemberek és mások megkérdezésével a Bloomberg összeállította azon tényezők listáját, melyek a legnagyobb kockázatot jelenthetik 2016-ban.

Egyre borúsabb a jövő. Lehet még ilyen helyzetben meglepetést okozni a befektetőknek? Forrás: 123rf.com

A legfontosabb veszélyforrások

A megkérdezettek több mint negyede emelte ki legfontosabb kockázatként a globális gazdaságra nézve, hogy

az Iszlám Állam (IÁ) támadásai következtében megugorhat az olaj ára.

Ez akkor valósulhat meg, ha az IÁ támadásokat indít a közel-keleti olajkitermelő országok stratégiai infrastruktúrái ellen.

Második helyre futott be az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból, míg a harmadik egy pénzügyi rendszer ellen vezényelt kibertámadás lett. A Nightberg elemzőcég szerint ezen három eseménynek az esélye 25,2 és 10 százalékra tehető.

Van azonban néhány kockázat, amely már most is jól látható. Amennyiben például a Fed túl gyorsan emel kamatot, akkor a tőke

elkezdhet menekülni a feltörekvő piacokról,

miközben egyre több szuverén csőd fordulhat elő. A feltörekvő piacok területén ráadásul több helyen egyre borúsabbnak látszik a jövő.

Nagyot bukhatnak a feltörekvő piacok, ha Fed túl gyorsan emeli kamatot (a képen Janet Yellen, a Fed elnöke) Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Kínában pedig akár társadalmi zavargásokat és politikai bizonytalanságot is kiválthat, ha a gazdaságról kiderül, hogy a vártnál is rosszabb állapotba kerül. Ezzel együtt pedig Latin-Amerika vesszőfutása is folytatódhat, elsősorban Brazília további válságával, illetve Venezuela esetleges bukásával.

Ráadásul Kína gazdaságának hirtelen beszakadása, az úgynevezett „kemény landolás” opció, az egész világgazdaságot recesszióba taszíthatja – mondják a Société Générale elemzői. A banknál úgy látják, hogy egy ilyen forgatókönyvnek 30 százalékos esélye van.

Amerikai fordulat

Az egyik legnagyobb meglepetés jövőre az Egyesült Államokból érkezhet,

ha a republikánus Donald Trumpot választják elnöknek.

A botrányos kijelentéseiről elhíresült jelölt ugyanis olyan ötletekkel állt elő, mint a hadsereg megnövelése, de rendkívüli módon megszigorítaná az országba való belépést a muszlimok és a mexikóiak számára.

Donald Trump kampányol Forrás: AFP/2015 Getty Images/Scott Olson

Miközben pedig komoly pénzeket pumpálna a hadiiparba, egy esetleges kereskedelmi háborúk árnya is rávetül az olyan megállapításaira, miszerint a kínaiak manipulálják a fizetőeszközüket, a mexikóiak pedig elveszik az amerikaiak munkáját. Egy ilyen eshetőség pedig megnövelné a biztonságos befektetések, például a kötvények vonzerejét – vélik a Nightbergnél.

Merkel bukása

Európa kapcsán a legnagyobb veszélyforrást az jelentheti,

ha Angela Merkel német kancellár esetleg belebukna az engedékeny menekültpolitikájába,

ahogy a kontinensen egyre erősödik az idegengyűlölet – vélik az elemzők.

Ennek ráadásul fontos gazdasági hatásai is lennének. Egy olyan szigorúbb utód, mint például a pénzügyminiszter Wolfgang Schäuble ugyanis valószínűleg kevésbé támogatná a jegybankok nagyléptékű mennyiségű enyhítését, de kevésbé támogatná Görögországot vagy a mentőcsomagokat is – hangsúlyozta Nicholas Spiro, a Spiro Sovereign Strategy tanácsadócég elemzője.

Európai válság

Egy masszív európai válság mindemellett két oldalról is rendkívüli zavarokat okozhatna a tőkepiacokon, elsődlegesen a részvénypiaci eladások és a gyengülő euró révén – mondják a Nightberg elemzői.

Forrás: AFP/Aris Messinis

Egyrészt a szélsőséges pártok megerősödése a kontinensen, és ezzel együtt a szigorúbb határellenőrzések negatívan hathatnak a kereskedelemre, ez pedig gyengítheti az amúgy sem túl erős növekedést. Másrészt pedig amennyiben Európa valamilyen oknál fogva nem tudná megvédeni magát a terrorizmussal szemben, a befektetők szintén menekülőre foghatják – jegyzi meg George Hoguet, a State Street Global Advisors stratégája.

A „Bexit” hatása

Az európai nehézségekhez Nagy-Britannia is erősen hozzájárulhat, mivel akár már jövőre megtarthatják a népszavazást az EU-ból való kilépésről. Amennyiben pedig a britek elhagynál az Uniót, úgy a vezető bankárok szerint

csökkenne London szerepe mint európai pénzügyi központ.

Ha pedig valóban kilépne Nagy-Britannia, akkor ez valószínűleg a különböző függetlenségi mozgalmak – például Skóciában – újbóli felélénkülését is jelentené.

Mindemellett az elemzők azt is hangsúlyozzák, hogy manapság hatalmas kockázati tényezőt jelenthet az extrémista csoportok esetleges kibertámadása pénzügyi központok ellen. Egy ilyen elektronikus terror esetén pedig minden kockázatnak lenne kitéve, az online bankszámláktól az elektromos hálózatokig.

Van remény

Miközben a fenti lista nagyrészt meglepetésként ható negatív eshetőségekre koncentrál, az elemzők kiemeltek egyet a lehetséges pozitív fordulatok közül is. Ez pedig az, ha

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nyugattal együttműködve segítene békét teremteni Szíriában az Iszlám Álam elleni fellépésével.

Néhány hónappal ezelőtt ugyanis még elképzelhetetlen volt, hogy Oroszország és a Nyugat egy úton tökéletesen egy irányba haladjon, de ez most a terrorizmus elleni harcban valósággá válhat. Egy ilyen forgatókönyv pedig az orosz gazdaság számára is pozitív hozadékokkal járhatna, mivel megkönnyítené az Oroszország elleni szankciók feloldását, hozzájárulva a gazdaság talpra állásához.