Világügyek mellé áll a Prezi

Prezi, jótékony, környezetvédelem, kampány, The Ocean Cleanup
Az első világméretű ügyet támogató prezi egyik kulcsgondolata
Vágólapra másolva!
Sok vasat tart a tűzben Magyarország ikonikus startupja, ha a társadalmi felelősségvállalásról van szó. A Prezi munkatársai a kezdetektől rendszeresen renoválnak arra rászoruló házakat különböző településeken, a Bridge Budapestnél ösztöndíjukra lehet pályázni, és támogatják a Skool nevű projektet, amely kifejezetten női programozóképzést alapoz meg.
Vágólapra másolva!

Alig néhány napja indult el legfrissebb emailkampányuk. A Prezi Causes olyan kezdeményezésekre hívja fel a figyelmet, amelyek a bolygó legfontosabb problémáinak ugranak neki, és teszi mindezt azzal, amihez a legjobban ért: a saját ikonikus termékével. Az első téma az óceánok szennyezettsége – pontosabban egy húszéves holland repülőmérnök-hallgató briliáns ötlete arra, mit kezdhetnénk az elkeserítő helyzettel.

Az első világméretű ügyet támogató prezi egyik kulcsgondolata Forrás: http://www.theoceancleanup.com/prezi/

Egy prezivel világosabb a lényeg

„Már ismertük ezt a projektet, amikor azon kezdtünk gondolkozni, hogyan segíthetnénk – mondja Faix Csaba, a Prezi PR-igazgatója. – Rájöttünk, hogy egy prezivel nagyon gyorsan, nagyon könnyen meg lehet világítani a problémákat. Mivel hazai ügyeket többféleképpen is támogatunk, ez a kampány kifejezetten globális ügyekre fog koncentrálni. Azokra, amelyekben egy emberiségszintű problémára valami nagyon extra, nagyon innovatív ötlet kínál megoldást. Boyan Slat terve pedig ilyen.”

Belép a szemét a táplálékláncba

Hogy az óceánok fulladoznak a le nem bomló hulladéktól, nem csak akkor illúzióromboló, amikor a szemét elárasztja a partvidéket. Évente több mint egymillió tengeri madár és százezer hal pusztul el a műanyagtól. Amelyik pedig túléli, azt az ember fogja ki, így a plasztikból felszabaduló méreganyagok biztos úton a szervezetünkbe jutnak.

A szeméthalmokat az áramlatok öt ponton gigantikus spirálban tartják, méretük alapján már jutna nekik hely a térképen. Minden ilyen örvényben több millió darab műanyag lebeg. Évi hárommillió tonnát hagyományos eszközökkel lebontani és megsemmisíteni vagy újrahasznosítani közel reménytelenül sok időbe és pénzbe kerülne.

Mert a szemét összegyűlik magától

Minden bizonnyal tisztában volt ezzel Boyan Slat is, aki képtelen volt beletörődni abba, amit búvárkodás közben maga is megtapasztalt. Slat eleve nem az erőforrások felől közelítette meg a katasztrofális helyzetet. Olyan passzív rendszert tervezett, amelynek lényege, hogy mivel az áramlatok terelik egy helyre a szemetet, az embernek már csak az eltávolítást kell megoldania.

Slat terve ráadásul jövedelmező. A TED-előadásában elhangzik, ha a szemétgyűjtők működni kezdenek, és ők az elkövetkező öt évben feltorlódó hulladékot eladják, abból 500 millió dollár hasznuk lehet.

Nagyon komoly remény

A projekt elnyerte a legjobb technológiai dizájnnak járó díjat a delfti műszaki egyetemen. Boyan Slat ebből alapítványt hozott létre, ahol aztán már egész csapat dolgozta ki a részleteket. A kezdeti nagyon csekély érdeklődés akkor váltott át lelkesedésbe, amikor Slat a TED-en is előadta a tervét, Így tisztíthatják meg magukat az óceánok címmel.

A vírushatásnak hála szerzett több ezer támogatót – és 2 millió dollárt a pilotokra. Tavaly nagyon komoly kitüntetést adományozott neki az UNEP, az ENSZ környezetvédelmi programja: Boyan Slat 2014 óta a Föld Bajnoka.

Nem spoilerezünk, mindnekit arra buzdítunk, nézze végig ezt a prezit. Valóban lézerpontosan és nagyon befogadhatóan adja át a lényeget, mellesleg pedig olyan izgalmas, mint egy krimi. Csak ebből – ha ez a húszéves fiú át tudja verekedni az ötletét – az utolsó pillanatban még ki lehet radírozni a gyilkosságot.