Autóutat kap Sopron és minden megyei jogú város

M85
Győr, 2014. szeptember 26. Az M85-ös gyorsforgalmi út Enesét elkerülő szakasza, amely 2011-ben került átadásra, Győr közelében 2014. szeptember 25-én. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 450 milliárd forintos infrastrukturális programjának részeként valósul meg az M85 gyorsforgalmi út kiépítése. Az M85-ös gyorsforgalmi út Győr-Csorna közötti, 38 kilométer hosszú, 2x2 sávos szakasza, amely új nyomvonalon épül, 2015 nyarára készül el. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Autóutat kap Sopron még ebben a kormányzati ciklusban – mondta Orbán Viktor. A kormány meghirdette a modern város programot. A miniszterelnök szerint a vidék megerősödése csak a városok megerősödésével érhető el.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a következő hetekben mind a 23 megyei városba el fog látogatni. Sopron a hűség városa, ezért kezdte itt a vizitet. (A címet azért kapta a város, mert Trianon után népszavazással döntött arról, hogy Magyarországhoz, és nem Ausztriához akar tartozni.) A kormányfő hozzátette, az uniós forrásokból nagy összegeket fordítanak minden megyei jogú város fejlesztésére.

Három fejlesztési projekt

Sopronról szólva kiemelte, három fejlesztési témában írt alá megállapodást Sopron város polgármesterével. Az első a közúthálózat fejlesztésről szól, eszerint még ebben a kormányzati ciklusban Sopront bekapcsolják Magyarország autópálya-rendszerébe.

Ezek szerint felgyorsítják az M85-ös építését. A gyorsforgalmi útból jelenleg csak egy hét kilométeres szakasz van meg. Győrtől Csornáig pedig épül. A Csorna és Sopron közötti szakasz pillanatnyilag csak előkészítés alatt van. Az Origo információi szerint a térségben sokan lobbiztak azért, hogy az M85-ös gyorsabban épüljön.

Orbán Viktor autópályát ígért Sopronnak Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszterelnök kiemelte, ebben a ciklusban minden megyei jogú városhoz négysávos út fog vezetni. Ehhez azonban át kell írni a közútfejlesztési programokat, hogy azok 2018-ig kivitelezhetők legyenek.

Óriási sztrádaprogram indul

A miniszterelnök szavaiból az következik, hogy Békéscsaba, Eger, Hódmezővásárhely, Salgótarján, Szolnok, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg is bekapcsolódik a gyorsforgalmi utak rendszerébe. Ez hatalmás változást jelent a korábbi tervekhez képest. Békéscsabától, Salgótarjántól, Zalaegerszegtől ugyanis ma még meglehetősen távol van a legközelebbi autópálya, az ígéret betartásához három év alatt feszített ütemben, sok utat kell megépíteni.

Az M85-ből még csak egy pár kilométeres szakasz készült el Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Ne legyen érezhető a különbség

Orbán Viktor Sopront érintő második fontos bejelentése Sopron belvárosát érinti. Az egyházi és állami intézmények felújítására kap uniós pénzt a város.

Harmadik program pedig a Fertő-tó és térségének fejlesztése. A miniszterelnök azt szeretné, hogy amikor Ausztriából átérünk Magyarországra, akkor semmilyen színvonal különbség ne legyen érezhető.

Megújul Sopron belvárosa is Forrás: www.sopron.hu

Végül a miniszterelnök kiemelte, tudja, hogy sok soproni Ausztriába jár át dolgozni. Orbán Viktor azt mondta, felállítanak egy munkacsoportot, hogy legyen elég munkahely Sopronban is, ezért az ipari park fejlesztésre is jelentős pénzt különítenek majd el.