Szijjártó: Az autóipar a gazdaság kulcsa

Szijjártó Péter
Budapest, 2015. január 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút ad a Magyar Távirati Irodának dolgozószobájában 2015. január 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Az autóipar dinamikus növekedése nélkül nem teljesülhetnek a kormány gazdasági célkitűzései, mondta Szijjártó Péter. A tárcavezető ipari rezsicsökkentésről is beszélt.
Vágólapra másolva!

Az autóipar dinamikus növekedés elengedhetetlen ahhoz, hogy teljesüljön a magyar külgazdaság három fő célkitűzése, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) járműipari konferenciáján.

A legnagyobb ipar

A miniszter által felsorolt célok a következők:

  • Az Európai Unióban Magyarországon legyen a legnagyobb az ipar aránya a GDP-ben
  • Az Európai Unióban Magyarországon legyen a legnagyobbaz export GDP-hez viszonyított aránya
  • Közép-Európában itt legyen a legmagasabb az egy főre jutó közvetlen külföldi tőkebefektetés (FDI)

Ipari rezsicsökkentés

más ágazatokhoz hasonlóan az autóiparban is rendkívül éles a beruházásokért folytatott verseny, mondta a tárcavezető, ezért a kormány három területen tovább növelné Magyarország versenyképességét. Egyrészt a képzett munkaerő utánpótlásáért 7 ezer új tanműhelyet hoznak létre. Másrészt szeretnék növelni azoknak a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak a számát, amelyek a nagy befektetők beszállítói lehetnek. Harmadsorban ilyen terület az "ipari rezsicsökkentés", a cél, hogy egész Európában Magyarországon legyen a legalacsonyabb az ipar energiaköltsége.

Jöhet az ipari rezsicsökkentés Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Nagyot nőtt

2014-ben 6651,5 milliárd forint termelési értéket állított elő az autóipar Magyarországon, ez 23 százalékkal több, mint 2013-ban, tájékoztatott Szijjártó Péter. Az ágazat exportja 21 százalékkal, a járműgyártásban dolgozók száma 15 százalékkal nőtt. A Magyarországon előállított összes autóipari termék 93 százalékát exportálták, csaknem felét Németországba.