Autóhitelek: fontos döntések előtt a Kúria

justitia jusztícia bíróság jog
Budapest, 2011. december 14. Justitia szobra az aulában, a Legfelsőbb Bíróság épületében, Budapesten. A kormány által átalakított bírósági rendszerben a Legfelsőbb Bíróság megváltozott jogkörökkel, Kúria néven folytatja tevékenységét 2012. január 1-jétől. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Fontos döntések meghozatala előtt áll a Kúria. Az autóhiteleket érintő ügyekben hoz majd több határozatot. Az Origo Bihari Krisztina jogász segítségével cikksorozatban járta körül a témát. A jogszabályi háttér, a végrehajtást érintő kérdések, valamint a törzskönyv szerepe után ezúttal arról lesz szó, hogy miről is dönt majd a legfelsőbb bírói testület.
Vágólapra másolva!

A Kúria április 7-én és 14-én hoz fontos döntéseket az autóhiteles kölcsönszerződések ügyében. Bihari Krisztina ügyvédnő szerint ezek a döntések a későbbiekben meghatározhatják a bírósági ítélkezések kimenetelét is.

Kedden a Kúria öttagú tanácsban fog arról dönteni, hogy érvényes-e az a kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza

  • a kamatot,
  • a költséget
  • és a díjat.

Döntenek arról is, hogy felszámíthat-e a lízingcég árfolyam-különbözetet, ha nem értelmezhető az erre vonatkozó üzletszabályzati rendelkezés.

Fontos döntéseket hoz majd a legfelsőbb bírói testület Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Kúria egy héttel később arról is dönt, hogy alakilag hibás-e, azaz érvénytelen-e egy „B” típusú ügynök által aláirt kölcsönszerződés – ezek jellemzően gépjármű-kereskedésben aláírt szerződések. Mint azt Bihari Krisztina elmondta, szintén vizsgálják majd, hogy utólag a lízingcég jóváhagyhatja-e a képviselője eljárását.

Az elszámolásra is hatással lehet

Mindkét per céges szerződés érvénytelenségére irányul, ezért nagy a jelentősege, mert csak a fogyasztókat védi törvény. A cégeket, egyéni vállalkozókat csak a Kúria védheti meg, ha akarja, mondta az ügyvédnő. Szerinte a döntésnek az elszámolásra is hatással kell lennie, mert nem mindegy, hogy jegybanki kamattal vagy Libor- (bankközi referencia-kamatláb, a hitelszerződésekben ehhez szokás kötni a változó kamatot) kamattal átszámítva kell a cégeknek a tartozást visszafizetni.

Az ügyvéd szerint a hiányos szerződések semmisek Fotó: Polyák Attila - Origo

A fogyasztási kölcsönszerződések, ha nem tartalmazzák a kamatot, a költséget és a díjat, a törvény erejénél fogva semmisek, állítja Bihari Krisztina. Ha a Kúria még a céges szerződéseknél is megállapítaná a semmisséget, szerinte a fogyasztóknak csak ki kell várniuk, míg ítélettel állapítják meg a szerződésük teljes érvénytelenségét, mert ezt úgysem fogják a hasonló szerződések tekintetében önként elismerni a lízingcégek.

Vitatott kérdések az autóhitelek körül

Cikksorozatunk korábbi részeiben több vitatott kérdést feszegettünk, így azt is, hogy az elszámolás miként érinti az autóhiteleseket. (Az ügyvédnő tapasztalatait nem mindenki osztja, erről bővebben itt olvashat.) Szó volt arról is, hogy a behajtók sok esetben hozzá sem érhetnének a kocsihoz. A bank általában leszerződik egy behajtó céggel – ezek többnyire követeléskezelő vállalkozások –, de az adóshoz mégsem a cég ügyvezetője megy ki, hanem az adott területre kiküldi egy megbízottját, és továbbadja neki az adós adatait, mondta az Origónak Bihari Krisztina.

Szerinte az a személy, aki ilyenkor kimegy, semmilyen kapcsolatban nem áll az adóssal, tehát neki végképp nem lehet arra jogosultsága, hogy megtudja, hogy az adós kicsoda, hogy hitelre vett kocsit, hogy mekkora a tartozása.

Fontos a törzskönyv szerepe is

Nagyon fontos, hogy még a banknál, vagy már az adósnál van a gépjármű törzskönyve, ugyanis ha az adós nem fizet, akkor a bank akár a forgalomból is kivonhatja a kocsit. A törzskönyvet azonban a polgári törvénykönyv alapján öt év után vissza kell adnia az autó tulajdonosának, mondta Bihari Krisztina. Az ügyvédnő tapasztalatai szerint Magyarországon vannak olyan lízingcégek, amelyek ezt így is gondolják, de olyanok is, amelyek nem. Szerinte önként nem küldik vissza a törzskönyvet, csak ha azt az adósok kérik.