Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ne dőljön be a mostani dollárgyengülésnek

dollár erő
Vágólapra másolva!
Folyamatosan lázban tartja a befektetői világot, hogy vajon véget ért-e már a tavaly nyár óta tartó masszív dollárerősödés, és épp a szemünk előtt bontakozik ki egy nagy trendforduló az elmúlt két hónapban. 
Vágólapra másolva!

Háttér

Az elmúlt egy évben azon várakozások fűtötték a dollárt, hogy az amerikai gazdaság sokkal jobb és egészségesebb állapotban van, mint az európai, ráadásul a FED már tavaly befejezte óriási eszközvásárlási programját, és már 2015 közepén kamatemelésre készülődik. A mérleg másik serpenyőjében pedig ott volt a lassú, gazdasági növekedésre szinte képtelen Európa, amely még a defláció rémével is küzd. Ehhez társult az idén márciusban beindított közel 1100 milliárd eurónyi EKB általi eszközvásárlási program, amire már jó ideje számított a piac, és ennek megfelelően az euró is folyamatosan gyengült a dollárral szemben. Emlékezzünk vissza, egy évvel ezelőtt az EURUSD árfolyam még az 1,40-es szinteknél járt, hogy aztán márciusra 1,0460-ig zuhanjon.

EURUSD heti bontású árfolyamgrafikon 2011 tavasza óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Aztán az elmúlt hónapokban egyre csak jönnek a gyengébb amerikai makrogazdasági adatok, és a piac kezd elbizonytalanodni a FED első kamatemelési időpontját illetően. Korábban még a júliusi szigorítást várták, most már szeptemberre tolódik a várakozás, de egyre több szereplő és a határidős piac is akár év végi, jövő év eleji kamatemelést kezd jövendölni. Ennek megfelelően a zöldhasú behúzta a féket a nagy menetelés után, és az elmúlt 2 hónapban közel 9 százalékot gyengült az euróval szemben (jelenleg 1,1430-nál jár), de a dollár index is 7 százalékot veszített értékéből. Az európai kötvényhozamok pedig drasztikus átrendeződésen mentek keresztül április közepe óta, a rekordnak számító mélységekből ritkán látott emelkedést produkálva, amit egyfajta előszele lehet annak, hogy végre beindul az európai gazdaság motorja.

Korai öröm

- mondja Mihir Worah, a világ egyik legnagyobb alapkezelőjének, a PIMCO-nak a befektetési igazgatója.

A szakértő szerint a dollár jól beazonosítható mozgásokat szokott csinálni, és ha beindul, általában 3-4 éven keresztül is tud egy irányban mozogni, akár 20-25 százalékos erősödést is produkálva. Véleménye szerint az a 15 százalékos erősödés, amit az elmúlt egy-másfél évben láthattunk, még közel sem a vége ennek a trendnek, és további 5-10 százalékos felértékelődés jöhet a zöldhasú piacán - mondta el a Morningstar által kedden megrendezett londoni konferencián.

Mihir Worah, a PIMCO alapkezelő befektetési igazgatója Forrás: Youtube.com, PIMCO

Worah elemzése szerint újra elérhető közelségbe kerülhet az 1,05 környéki mélypont az EURUSD piacán, de a paritás sem zárható ki a következő két évben, tudósít róla a Marketwatch írása. Ugyanakkor a következő három hónapban szinte kizárja annak lehetőségét, hogy egy az egyben váltsák az eurót dollárra.

A japán jennel kapcsolatban is hangot adott várakozásának, mégpedig a jelenlegi 119 körüli szintekről 125-ig emelkedhet az USDJPY árfolyam, folytatva eddigi markáns emelkedő trendjét.

Ha a dollár túl sokat erősödik, akkor az amerikai gazdaság kisebb ütemben bővülhet, így a FED sem fog kamatot emelni

- állítja a PIMCO stratégája.

Ennek megfelelően az amerikai jegybank is óvatosan fog bánni a szigorítás eszközével, és további dollárerősödés jöhet a mostani szintekről mindaddig, amíg nem túl gyors ezen alkalmazkodás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről